23948sdkhjf

Markedet for metaloverflader er stopmæt

Der tjenes alt for lidt på overfladebehandling i Danmark, mener virksomhederne selv. Flere fusioner og mere gang i hjulene er chefernes egne forslag.
Store volumener, små fortjenester
Selv om langt de fleste aktører tjener penge, så er livet ikke lutter bladguld for overfladebehandlere i Danmark. Fem ud af de tyve virksomheder i segmentet har røde tal på bundlinjen i 2013, mens yderligere seks aktører tjente under 1 mio. kr. sidste år.

Læs flere brancheanalyser fra Metal Supply her

Dansk Overflade Teknik A/S omsatte i 2013 for 293 mio. kr. Alligevel landede overskuddet efter skat på beskedne 1,9 mio. kr. Et resultat, der må betegnes som gennemsnitligt for branchen, idet 11 ud af 15 aktører med sorte tal på bundlinjen tjente under 3 mio. kr. sidste år. Kun Bodycote Varmebehandling A/S tjente over 10 mio. kr. i 2013.

Det samlede resultat efter skat for de 20 virksomheder i analysen blev i 2013 29 mio. kr. mod 40 mio. kr. året før.

Overfladebehandlerne sorteret efter 2013-resultat.

Overfladebehandlerne sorteret efter 2013-resultat.

Det samlede billede præges især af Herning Varmeforzinkning A/S, der efter et overskud på 8,2 mio. kr. i 2012 tabte godt 3 mio. kr. i 2013.

Gardit A/S og P.E. Andreassen A/S har begge vendt underskud til overskud i 2013, mens Dancoat A/S, Herning Varmforzinkning og Vestjysk Industrilakering A/S er gået fra plus til minus på bundlinjen.

Det er ganske få af de 20 overfladevirksomheder, der opgiver omsætning, men mens både driftsresultat og nettoresultat faldt med 26 procent fra 2012 til 2013, steg bruttofortjensten med små 5 procent.

En stor del af segmentets aktører opererer med skæve regnskabsperioder, hvorfor 2013-tallene i tabellen også dækker 2012/2013-regnskaber.
Der er overkapacitet på overfladeområdet, og der er behov for, at virksomhederne samarbejder, hvis der for alvor skal tjenes penge igen.

Det mener Henrik Steen-Jørgensen, som er administrerende direktør hos Dansk Overflade Teknik.

Selv om virksomheden tjener penge i millionstørrelsen, så er Henrik Steen-Jørgensen ikke tilfreds. Den midtjyske forzinkningsvirksomhed, som foruden Brande har produktion på Fyn og på Sjælland, synes ikke, den får belønning for de store mængder metal, der kommer forbi deres virksomhed.

- Der er for få varer til for mange konkurrenter, og så kan man næsten kun konkurrere på pris, siger Henrik Steen-Jørgensen til Metal Supply.

Løsningen er, at man restrukturerer branchen, så der bliver færre aktører, mener han.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der har penge til at købe op, for jeg kan ikke se, at der er nogen, der har tjent penge i de senere år. Vi skal gå sammen som i andre relaterede brancher og lave en industriel tilpasning.

Samlet nedgang
Nedgangen ses tydeligt, når man sammenholder regnskabstallene for 20 af de mest toneangivende overfladeaktører i Danmark. Således oplevede halvdelen af virksomhederne, som optræder i Metal Supplys analyse, at overskuddet i 2013 faldt i forhold til året før, og samlet er branchens indtjening efter skat faldet med 26 procent.

Tre virksomheder gik fra plus til minus. Som Vestjysk Industrilakering A/S i Skjern, hvor Jesper Nørrum er salgschef.

- Vi har haft kunder, der flyttede til udlandet, og vi har en mistanke om overkapacitet på markedet. Det er de ting, vi hører på markedet, og det er sådan, vi ser priserne udvikle sig, siger han.

Den regnskabsmæssige nedtur har stået på siden 2010, men flere tiltag skal nu sørge for, at malingbøtten vendes, lover Jesper Nørrum.

Den mindre vestjyske spiller på banen er klar med sine modtræk. Man har styrket sine malekabiner, så de bliver mere effektive, og man har investeret i hurtigere farveudskiftning, som har reduceret spildtiden.

Specialisternes situation er anderledes

Overkapacitet og hård konkurrence er dog ikke et vilkår for alle aktører på et marked, som også er inddelt i nicher og specialer, og hvor ikke alle konkurrerer direkte.

Metalcolour A/S i Nykøbing Falster er specialiseret i coating af metaloverflader og har ifølge bestyrelsesformand Henrik Kaa Andersen ingen direkte konkurrenter i Danmark.

- Vores konkurrenter er de store stål- og aluminiumsværker, som producerer i meget høj volumen, og der kan vi slet ikke være med. Vi kan til gengæld konkurrere på små volumener, siger Henrik Kaa Andersen, som er bestyrelsesformand.

Han er tilfreds med virksomhedens tilværelse. Fra 2011 til 2012 dykkede overskuddet med cirka 6 mio. kr., men i 2013 er det steget igen. Man oplevede en drillende svensk valutakurs, og man har mindsket kapaciteten i produktionen, så den er tilpasset aktiviteterne. Metalcolour står for den største resultatmæssige stigning i analysesegmentet fra 2012 til 2013.

Det siger aktørerne om branchen:

Konkurrencen er international. Og langt fra kun national. De samme kunder vælger mellem udbydere i hele Europa, og det sker oftere, at emner transporteres for at blive behandlet.

Prisen er presset. Der er hård konkurrence om kunderne, værditilvæksten på emnerne er lav, og der skal produceres meget for at tjene penge.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136