23948sdkhjf

Ansvarlige indkøb i Kina

Danske virksomheder anses internationalt for at besidde en høj grad af ansvarlighed, men hvordan kan en dansk virksomhedsleder sikre sig, at virksomhedens indkøb også foregår på en ansvarlig måde, når der handles med lande, som ikke har samme høje sociale og miljømæssige standarder?
Den problemstilling har Martin J. Skov fra China Sourcing ofte inde på livet, når han hjælper danske virksomheder med indkøb af blandt andet rustfri stål og specialcontainere i Kina. Martin kommer fra Svendborg, og ved et regionalt netværksmøde mødte han Stina Løndahl Henriksen, der også er bosat i Svendborg kommune, hvor hun driver virksomheden FirmaSynergi.

Stina Løndahl Henriksen arbejder med virksomheders strategiske, forretningsdrevne samfundsansvar, og dermed var grunden lagt til udveksling af erfaringer og viden om dilemmaer omkring ansvarlige indkøb i Kina.

Mange hensyn at tage
Når der arbejdes med kinesiske leverandører, indebærer overvejelserne mere end at finde en seriøs leverandør, der kan levere den rette kvalitet. Der er også sociale og miljømæssige hensyn at tage – også selvom der er begyndt at ske meget på disse områder i Kina i de senere år. Martin J. Skovs udfordring, når han skal finde kinesiske leverandør til sine kunder, er derfor ofte at forholde sig til disse lidt blødere værdier.

- Ofte er mine rejser baseret på at aflægge en række kinesiske fabrikker besøg i løbet af relativt kort tid. Her er det nødvendigt, at jeg på forhånd er afklaret med, hvad jeg vil acceptere eller ikke vil acceptere. Det er den eneste måde at sikre, at jeg bruger mest tid på de fabrikker, der er værd at arbejde med i længden, udtaler Martin J. Skov.

Er leverandørerne uinteressante, hvis der mangler høreværn eller sikkerhedssko? Hvad hvis de ikke kan svare klart på håndtering af spildevand og kemikalier? Og hvad hvis de har 10 underleverandører? Skal der aflægges besøg hos hver enkelt af dem? Og hvad kan accepteres med den bagtanke, at leverandøren kan påvirkes positivt i længden? Spørgsmål som disse melder sig ved leverandørbesøgene, og dem skal Martin J. Skov have udarbejdet en holdning til på vegne af sine danske kunder.

FN’s Global Compact
Corporate social responsibility giver naturligvis bedre samvittighed. Udbyttet er dog også, at man ser de faresignaler, der kan ende med at true fremtidige leverancer. Martin J. Skov har været ude for fabrikker, der pludselig har været meget tæt på et lukke pga. miljøkrav fra myndighederne. I det øjeblik myndighederne vælger at håndhæve dem, kan det lynhurtigt få betydning for en fabrik og dermed produktionen af de kinesiske varer.

- FirmaSynergi har gjort mig mere bevidst om, hvad ansvarlighed er for China Sourcing og virksomhedens kunder. Når definitionen er fastlagt på forhånd og strategien klar, er det lettere at være et skridt foran, når jeg står i den konkrete situation. FirmaSynergi har introduceret mig for FN´s Global Compact, der kan bruges som ramme for mine aktiviteter og de sociale og miljømæssige hensyn, der kan tages. Jeg føler mig på forkant med udviklingen og kan afsøge nye muligheder snarere end at reagere på problemerne, når de opstår, siger Martin J. Skov.

Stina Løndahl Henriksen er rigtig glad for at have indledt et samarbejde med Martin J. Skov. Samarbejdet giver en unik mulighed for at arbejde med et af de mest dilemmafyldte områder indenfor strategisk CSR, men også et af de områder, hvor der er størst mulighed for forbedring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078