23948sdkhjf

Siemens afviser leverandørkritik

Vi er klar med økonomisk støtte til de mindre leverandører og tager selv store risici ved at operere i en omskiftelig branche, lyder det fra vindmølleproducenten.
Kontante krav om udsatte betalingsfrister og leverancer til nedsatte priser hører til blandt de metoder, de store vindmølleproducenter benytter sig af.

Det mener en række af landets underleverandører, som Metal Supply har været i kontakt med.
Læs: Vindmølleproducenter tromler de små

Kritikken vækker dog ikke genklang hos pressechef i Siemens, Rasmus Windfeld (billedet), som her giver svar på anklagerne.

Stemmer det, at Siemens tromler de små underleverandører ved at stille urimelige krav om både udvidede betalingsfrister og lavere priser?
- Der er ingen tvivl om, at markedet for vindenergi er under et omkostningspres, hvor kravet er, at prisen skal ned. Både producenter og leverandører ligger i global konkurrence med hinanden, så med hensyn til de skærpede betalingsbetingelser tror jeg ikke, det er så usædvanligt i de her år.

- Siemens har iværksat et Supply Chain Finance-program, som sikrer, at leverandørerne kan få deres penge stort set øjeblikkeligt. Det bruges i øjeblikket af 26 leverandører, og sigtet er netop de små leverandører, som har svært ved at få tingene til at løbe rundt uden en umiddelbar betaling. Iværksættelsen af programmet kan man vel se som en indrømmelse af, at der er en problematik, som skal håndteres.

Flere underleverandører påpeger et skifte fra omkring 2009, hvor udviklingssamarbejdet er gledet i baggrunden, så det nu er indkøberne i Siemens, der styrer butikken med fokus udelukkende på den økonomiske bundlinje.
- Det er ikke sådan, vi oplever det. Vi har nogle retningslinjer, for samarbejdet med underleverandørerne, som så følges af Siemens i hele verden. Siemens er ret systematiske med den slags, så det ligger i faste systemer.

Siemens kritiseres også for udelukkende at være interesseret i et udviklingssamarbejde med udvalgte, strategiske samarbejdspartnere, mens de små leverandører ikke får noget tilbud om at optimere processen og derved opnå besparelser i fællesskab.
- Det er rigtigt, at Siemens fokuserer på de strategiske partnere. Det handler helt enkelt om, at vi ønsker at fokusere indsatsen og reducere omkostningerne. De strategiske partnere kan både være små og store virksomheder, for kravet er bare, at de dækker et bestemt felt af.

- Vi har ingeniører, der konstant forsker i alting vedrørende vindenergi, og vi tester alle mulige ting og sager. De erfaringer, vi gør os der, flyder jo hele vejen ned igennem kæden, så i virkeligheden påtager vi os et enormt feltpionerarbejde.

Kan du genkende billedet af, at Siemens ikke er villige til at bære en del af den risiko, de små leverandører tager ved eksempelvis at investere i dyrt produktionsudstyr og fremstille store ordrer.
- Jeg synes netop, at vores finansieringsprogram gør det muligt. Der er en masse, som har brugt det, og vi har ingen interesse i ikke at fortælle om det. Men når man arbejder i vindindustrien, så forandrer markedssituationen sig hele tiden, og det gør det til en udfordring at skulle tilrettelægge sin forretning. Hvis vi nu havde lavet en 6 megawatt-mølle med komponenter fra vores underleverandør, og den så ikke havde virket, så havde vi alle haft problemerne. Vi bruger en masse penge på sådan et udviklingsarbejde, så vi er alle i den samme båd, og det er bare vilkårene i den her branche. Nu er vores 6 MW heldigvis blevet en succes, så det er jo godt for alle: os, underleverandører – og Danmark, har jeg lyst til at tilføje.

Stemmer det så ikke, at Siemens i sidste ende er med til at kvæle udviklingen i den danske produktion, når de små leverandører reduceres til producenter af standardløsninger, fordi der ikke er råd til at investere i og fokusere på udviklingsarbejde.
- Det er jo en forretningsmæssig disposition, man må tage som firma: vil man bruge midlerne på udvikling eller vil man satse på standardproduktion? Det er rigtigt, at vi ikke skelner mellem, om en underleverandør er dansk eller ej. Vi tager den, der er bedst og som vi kan indgå den bedste aftale med.

- Men det er ikke rimeligt at sige, at vi står i vejen for dansk produktion. Vi yder vores del og gør, hvad vi kan. Vi er en af Danmarks største skattebetalere og vi eksporterer for op mod 20 mia. kr. om året. Den eneste produktion vi har i hele Europa, Mellemøsten og Afrika ligger i Brande og Aalborg her i Danmark, og det skyldes, at vi gerne vil udnytte den ekspertise, der er her i landet. Danmark har et højt omkostningsniveau, men det accepterer vi, fordi der findes en ekspertise og politisk velvilje her. Det gør det attraktivt for Siemens at være i Danmark. Men det må alt andet lige også være en fordel for de mange underleverandører i Danmark, fordi vi ligger tættere på dem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109