Hunde giver også blod
Et samarbejde mellem Landbohøjskolen og ingeniørfirmaet Granzow har gjort det lettere for kæledyr at blive bloddonorer. Og det redder liv.
Se film fra TV2 lorry vist d. 20 maj her.
I et bur på det tidligere Landbohøjskolen, nu Det Biovidenskabelige Fakultet, Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme står Tjalfe. Han er en mastiffog ikke ligefrem et lille husdyr, men han er syg. Tre gange har han fået blodtransfusioner, fordi en sygdom ødelægger hans røde blodlegemer. Transfusionerne ilter blodet, og uden dem var han formentligt død.
Hvert år giver ca. 20 hunde blod til instituttet og redder dermed andre hundes liv. Også katte er bloddonorer.
Det var Professor Annemarie T. Kristensen, som i år 2000 begyndte at anvende donorblod fra kæledyr på samme måde, som vi kender det fra mennesker.
- Behovet for blod stiger. Der er flere dyr, som f.eks. kan behandles for hjerte/lunge orm. De får både medicin og blod. Flåter giver parasitter, som også giver blodmangel. Her giver vi transfusioner med røde blodlegemer, fortæller Veterinærsygeplejerske Gitte Wagner Hansen.
På Landbohøjskolen laver man også hjerteoperationer og andre komplicerede operationer, hvor blodtransfusioner er nødvendige.
Pumpe forkorter tiden
Veterinærsygeplejersken fik hurtigt et ønske om at nedbringe tiden på en bloddonation fra de 17-18 minutter, det tog i starten, da det er længe for et dyr at holde sig i ro. Hun fik kontakt til det rådgivende ingeniørfirma Granzow, der er førende indenfor vakuumpumper i Danmark, og også leverer vakuumudstyr til de danske hospitaler. De udviklede i fællesskab en lille pumpe, der hjælper blodet på vej. I dag tager det kun tre minutter for en hund at afgive 450 ml blod med Danmarks første bloddonormaskine til dyr.
Et andet sted på instituttet, der mest af alt ligner et minihospital med operationsstuer, MR-scannere og røntgenudstyr, er Hanne Bøckhaus fra kennel Eikica netop ankommet med to af sine greyhounds, der er faste bloddonorer til instituttet.
En bloddonor-hund skal veje over 25 kg, være mellem et og seks år og selvfølgelig sund og rask. Hanne Bøckhaus hunde Elliott og Flie er rolige. De har prøvet turen før.
Tryllecreme
Elliott går villigt op på bordet. Den reagerer slet ikke på stikket i halsen, da den har fået tryllecreme på lige som børn, inden nålen sættes i. Pumpen tændes og snurrer med et tryk på 800 mbar, den har et helt nøjagtigt sug, så blodet løber tilpas hurtigt ud i posen. Bagefter får hunden luksusmad og er helt upåvirket af indgrebet.
- Det nye apparat letter processen, vi skulle være meget tålmodige tidligere og måtte nogle gange skælde hunden ud for at få den til at ligge stille. Det er ikke nødvendigt længere, siger Hanne Bøckhaus, der er med, fordi hun selv har mistet to hunde, der kunne have overlevet med en blodtransfusion.
Mynder er gode donorhunde, fordi de har en høj blodprocent. Måske fordi de er født til at løbe stærkt. Og så er de af natur rolige. 13 af Hannes i alt 34 hunde står i donorkartoteket. Som bloddonorer får de regelmæssige sundhedsundersøgelser og laboratorieundersøgelser, og så får de gratis kvalitetsfuldfoder.
Landbohøjskolen har Danmarks første blodbank til dyr. En hund afgiver højest blod fire gange årligt. Lovgivningen gør, at Landbohøjskolen ikke sælger blod, og alt blod screenes for parasitter m.v. Dyr fra andre steder i landet kan henvises til blodtransfusion på Landbohøjskolen.
www.granzow.dk
tlf. 4320 2600