Luminescenssensorer fra SICK: den indlysende løsning til lysende materialer
Forbedret betjeningskoncept, højere tasteværdier, og IO-Link sætter den nye standard
November 2009 – Luminescenssensorer er en sikker måde at detektere ”usynlige” mærker på. Det usynlige mærke indeholder luminophorer, som omformer UV-lys og genudsender energien på en lavere og synlig frekvens. I daglig tale kaldes det for luminescensmiddel eller optisk hvidt. Sensoren udsender UV-lys og detekterer synligt lys i en bestemt frekvens. Inden for automation bliver luminophorer normalt tilsat maling, markeringskridt eller lim. Teknikken anvendes blandt andet til forbrugsvarer af høj kvalitet, såsom champagne fordi luminescenssensoren gør det muligt at styre monteringen af etiketten præcist uden brug af forstyrrende synlige mærker, og uden at det påvirker produktet.
For at kunne detektere luminophore pålideligt under industrielle betingelser, skal lumi-nescenssensorer opfylde en række ekstra krav i forhold til brugervenlighed, detek-tionshastighed og rækkevidde. Dette er tilfældet for de nye luminescenssensorer LUT8 og LUT9 fra SICK. Særligt nyttigt til indstillingen af sensoren er displaybjælken som angiver indholdet af luminophore og dermed detektionssikkerheden. Derudover giver de optiske filtre mulighed for at justere bølgelængden, således at de relevante luminescenssignaler fra emnet detekteres samtidig med at signaler fra omgivelserne filtreres bort.
LUT8: den betjeningsvenlige standardløsning
Det gennemførte betjeningskoncept er styrken ved LUT8. Ved hjælp af det ottetrins drejepotentiometer kan sensitiviteten indstilles for optimal detektion. Mens LUT8 er løsningen til standardapplikationer som for eksempel registrering af markeringer eller etiketter er LUT9 produceret til mere udfordrende opgaver.
LUT9: Løsningen med IO-Link og høj tasteafstand
Med IO-Link optionen og den høje tasteafstand på 200 mm sætter den nye LUT9 den nye standard for luminescenssensorer. Gennem muligheden for at holde store afstande mellem sensor og emne – som for eksempel træindustrien – kan man håndtere forskellige trætykkelser uden at skulle fortage en mekanisk justering af sensoren. Teach-in funktionen og den manuelle finjustering tillader den højeste processikkerhed. Det gælder selv når sensoren indsættes i meget svære omgivelser som i træ- og papirforarbejdning. Ved valget af en LUT9-version med IO-Link kan man integrere sensoren direkte ind i maskinvisualiseringen og direkte fra styringen parametrere, overvåge og udnytte sensorens data.
Produktsikkerhed i høj kurs
Kopiprodukter fremkommer i alle brancher. I medicinalindustrien er det særdeles alvor-ligt, når et produkt kopieres uden at opfylde originalproduktets egenskaber. Derfor be-nyttes der store summer på kopisikring af originalprodukterne, således at det efterføl-gende kan verificeres at et konkret produkt er ægte.
Dette udføres blandt andet ved at der tilsættes specialkombination af luminophore til originalproduktet, som ikke et tilgængeligt for kopifabrikanten.
Hent datablad
https://mysick.com/saqqara/pdf.aspx?id=im0032430