Ny generation af svejserobotstyring
Introduktionen af en ny generation af robotstyringer er det i dag nemmere og langt hurtigere end nogensinde før at programmere svejserobotter fra en teach pendant eller en pc.
Det betyder, at medarbejdere uden noget særligt kendskab til svejseteknik kan programmere en svejserobot.
Panasonic, der i Danmark repræsenteres af Valk Welding dK A/S, har udviklet G3 Weld Navigation-softwaren, som er den nye generation af svejserobotstyringer. Den nye styring gør det muligt for medarbejdere uden særlig svejseteknisk viden at programmere en svejserobot. Dermed kan medarbejderne nemt skrive et program til en svejserobot på en »teach pendant« eller pc. G3 Weld Navigation bestemmer de rigtige parameterindstillinger for strømstyrke, spænding og svejsehastighed ved hjælp af den oplyste materialetype, materialetykkelse og den ønskede samlingstype. Samtidig vejleder softwaren om, hvordan man vælger den rigtige brændervinkel og TCP’ens offset for at opnå den perfekte svejsesøm. Således bliver det ikke kun lettere – men også hurtigere at skrive et program til svejserobotten.
En værdig efterfølger
Den nye styring er efterfølgeren til den ti år gamle G2-styring, hvilken der i løbet af denne periode er solgt mange tusinde af i hele verden. Den meget effektive CPU, som muliggør et enormt spring i præsentationen takket være højere hastighed og regneydelse , er repræsentativ for den nye generation. Eksempelvis er hoved-CPU’en seks gange hurtigere end den tidligere generation. Dermed kan robotinstruktioner og banebevægelser tilbagelægges endnu finere og mere præcist, hvormed mulighederne for specifikke softwarestyrede funktioner kan udvides yderligere. Desuden kan Tawers svejserobotter accelerere og deaccelerere hurtigere, hvorved procestider kan reduceres med op til 10 procent
Programmeringstid er tabt produktionstid
I virksomheder, hvor man stadig programmere ældre generationer af svejserobotter fra en teach pendant, ved man af erfaring, at det tager flere timer og sommetider op til dage at lave et program til svejserobotten. Programmøren er nødt til at »vise« robotten alting, og først når alle positioner er gennemgået og de korrekte svejseparametre og brændervinklen er indstillet, kan programmet fastsættes. Dette er ikke blot en tidskrævende proces. Det har også den ulempe, at svejserobotten ikke kan benyttes i produktionen under programmeringen. Sidstnævnte er også tilfældet, når der programmeres med G3 Weld Navigation, dog er nedetiden her langt kortere.
Kræver ikke fagspecifik viden
I praksis programmeres svejserobotter for det meste af medarbejdere, som har en teknisk erhvervsuddannelse på mellemniveau og nogle års erfaring med svejseteknik. Tilgangen af unge teknikere på dette niveau er dalende. Hertil kommer, at mange leverandører fra mindre og mellemstore virksomheder stadig er tilbageholdende over for svejserobotisering. G3 Weld Navigation skal gøre anvendelsen af svejserobotter tilgængelig for denne gruppe uden at være afhængig af personale med fagspecifik viden. Dermed tilføjer Valk Welding en ekstra dimension til de nuværende softwaresystemer til programmering af svejserobotter. G3 Weld Navigation er en standardfunktion i Panasonics G3-robotstyring
Hurtigere og lettere programmering
Med G3 Weld Navigation tilfæjer panasonic en ny dimension til programmeringen. Tidligere var man nødt til at indstille alle svejseparametre til hvert program til svejserobotten eller man skulle anvende tabeller. Men takket være G3 Weld Navigation hører det fortiden til. Dermed bliver programmeringen ikke blot lettere, men først og fremmest også meget hurtigere. G3 Weld Navigation gør det lettere for »begyndere« at lære, hvordan man programmere. Endvidere reagerer styringen meget hurtigere på grund af den øgede regneydelse.
Reduceret opstartstid
På grund ag G3-styringens øgede regneydelse er kommunikationen med svejserobotten meget hurtigere sammenlignet med den tidligere generation af G2-styringen. Dette muliggør ikke blot yderst præcise baneberegninger – men sørger også for, at grafikkerne vises hurtigere på skærmen end tidligere. Styringen starter desuden hurtigere. Opstart af styringen er reduceret med 35 procent i forhold til forgængeren.
Mindre svejsestænk
Endnu en nyhed er Active Wire-processen, der kan leveres som ekstraudstyr til G3-styringen. Ved Active Wire-processen styres svejsetråden også aktivt bagud, hvorved der kan opnås 80 procent mindre stænk under svejsning. Dermed sikres optimale svejseresultater, især ved svejsning af stål med tynde vægge og rustfrit stål.
Forbedret hardware.
Hvad angår teknikken i hardwaren er den nye generation af G3 som standard udstyret med en Ethernet netværkstilslutning og hukommelsen kan udvides fleksibelt ved hjælp ad SD-kort og USB 2.0. Desuden har Panasonic undersøgt vedligeholdelsen og i den forbindelse bl.a. forbedret tilgængeligheden til styreskabet. G3-styringsenheden er udstyret med et separat kølesystem med luftindtag i begge sider af enheden og et dobbelt filtersystem, så støv ikke kan trænge ind e elektronikken.
Fuld offline kontrol
For virksomheder, som ønsker at benytte robotten til at svejse komplekse produkter i mindre serier, er det ofte en fordel at kunne programmere offline. Til dette formål tilbyder Valk Welding den perfekte løsning med Panasonic DTPS-systemet, som har udviklet sig til et af de mest anvendte offline programmeringssystemer til svejserobotter. DTPS kan integreres sømløst med 2D- og 3D CAD- systemerne, hvorved dataene kan omdannes direkte til programmer til svejserobotten. Arbejdsforberedelserne i DTPS kan således i ro og mag foretages ved pc’en, og det er ikke nødvendigt at afbryde svejseproduktionen. Og der er mange flere fordele og muligheder ved offline programmering med DTPS. En af de vigtigste fordele er 3D-simulering, hvormed programmet kan kontrolleres for eventuelle kollisioner og robottens arbejdsområde. En anden væsentlig fordel er beregning af aktuelle cyklustider.
Toolkit til automatisk programmering
Godt nok er offline programmering med DTPS det ultimative værktøj til programmering, simulering og planlægning af svejserobottens arbejde, men det kræver uddannede medarbejdere med et godt kendskab til svejseprocessen. Efterspørgelsen efter teknikere med et sådant kendskab er imidlertid større end udbuddet på arbejdsmarkedet. For at kunne fremtidssikre produktionsprocesserne arbejder Valk Weldings softwareingeniører derfor ihærdigt på et toolkit med en open source-software, som gør, at en stor del af programmeringen kan automatiseres. Dette toolkit anvendes allerede med succes af en række kunder under navnet APG (Automatic Path Generator). APG kan automatisk generere komplette programmer til svejserobotten på baggrund af data fra ERP, Excel-ark og CAD-systemer.
Automatisk enkeltstyksproduktion
Valk Weldings softwareingeniører udvikler CMRS-software (Custom Made Robot Software) specifikt til ordrestyrede virksomheder, der producerer egne produkter efter kundespecifikationer. Ved hjælp af denne software tilpasses svejseprogrammerne automatisk efter de kundespecifikke mål, logistikken omkring svejscellen planlægges, og svejsefiksturerne indstilles automatisk. Dette gør det også muligt at integrere den robotiserede svejseproces i et Mass Customization-produktionsmiljø. Valk Welding er i øjeblikket den eneste leverandør på markedet, som tilbyder udvikling af denne type anaceret software. CMRS-produktet har allerede været i brug i mere end seks år og er leveret til en lang række kunder over hele Europa.