Skal det genbruges, skal det kunne skilles ad
Design for disassembly er et varmt emne i byggebranchen for tiden. Men det er ikke uden udfordringer at anvende konceptet i branchen i dag.
For hvordan er det fx med skadelige stoffer, forsikringer og regler, når man vil skille delene ad og genbruge dem – og kan det betale sig?
Bygge- og anlægsaffald udgør en trejdedel af alt affald
Upcycling, genanvendelse, cirkulær økonomi og senest ”design for disassembly”. Der er mange begreber at tage fat i, når det gælder håndtering og genbrug af ressourcer i byggeriet. Og det er ikke uden grund. For bygge- og anlægsaffald udgør ca. 1/3 af alt affald i Danmark og branchen kæmper samtidig med fortidens syndere i form af skadelige stoffer i materialer, som fx PCB, asbest og bly. Det er da heller ikke uden udfordringer at tale om ”design for disassembly”. Det blev tydeligt, da InnoBYG-projektet om håndtering og anvendelse af affald og ressourcer i byggeri afholdt konference om emnet, hvor knap 50 deltagere fra byggebranchen var med til at diskutere emnet.
Behov for nye forretningsmodeller
En af de udfordringer branchen har er, at bygningsreglementet ikke tager hensyn til adskillelse og genanvendelse af bygningselementer. Økonomien spiller også ind og det kan fx ikke betale sig for vinduesproducenten at tage vinduer tilbage der er 40-50 år gamle, for de lever ikke op til nutidens energikrav og kan i bedste fald bruges til marmeladeglas uden reel værdi for vinduesproducenten. Dette eksempel er med til at illustrere, at der er behov for nye forretningsmodeller, som muliggør bedre genbrug af materialerne.
Læs mere