23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

Med virkning fra 1. juli bliver EU's kvoteordning for stålimport mere restriktiv, og stålforbrugende virksomheder risikerer ekstraregninger på 25 pct. importtold. Et godt, risikominimerende råd er ifølge Lemvigh-Müller at holde sig til EU-stål.

Coronavirus, en mulig antidumping-told på stål fra Tyrkiet, samt nye restriktioner i EU’s safeguards gør det ekstra svært at spå om stålmarkedet, som i forvejen er svært forudsigeligt. Noget ligger dog rimelig fast - der er med virkning fra 1. juli indført restriktioner i  de såkaldte safeguards, EU's kvoteordning, og det giver en forhøjet risiko for, at stålforbrugende virksomheder får et toldsmæk på 25 pct. 

Det vender vi tilbage til og starter i stedet med corona. 

 

Der gik corona i stålmarkedet
Selvom situationen måske føles mere normal i takt med, at der er blevet lukket mere og mere op, så er coronakrisen er ikke overstået. Markedet mærker effekten af virussens hærgen, og det er usikkert, hvordan tingene udvikler sig: 

”Vi ved ikke om eller hvornår, der kommer en anden bølge, eller hvordan den vil ramme de forskellige lande og brancher. Samtidig er der et efterspil til første bølge”, fastslår Maria Steen, Director of Sales, Steel, Building & Construction, hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller:

Hun forklarer, at corona fik markedet i Sydeuropa til at gå i stå og stålpriserne til at falde til det laveste niveau i fire år. I Nordeuropa er priserne mere stabile, og aktiviteten er samlet set ok - med gang i byggeriet og en mere udfordret industri. 

Faldende priser på armeringsstål
”Markedskollapset i Sydeuropa får betydning for hele det indre marked, men det er for tidligt at sige præcis hvilken, og hvad det betyder for stålmarkedet. Vi kan dog se, at priserne på armeringsstål falder på grund af den lave aktivitet i syd. Det nærmer sig et niveau, hvor stålværkerne ikke kan få dækket de faste omkostninger, og derfor kan priserne næppe fortsætte med at falde på den lange bane”, vurderer hun. 

Restriktioner i safeguards 
Den hårdt pressede europæiske stålindustri har lobbyet for at få strammet op på EUs safeguards, som er sat i verden for at dæmme op for billige stålprodukter fra primært Asien, og som udløser en importtold på 25 pct., hvis kvoterne bliver overskredet.

Kvoteordningen er netop blevet revideret med effekt fra 1. juli. Dog ikke med så vidtrækkende restriktioner, som stålindustrien havde ønsket. Kvoterne bliver forhøjet med tre procent, så der er plads til øget import. Til gengæld er der kommet en begrænsning på den mængde, enkelte lande kan importere til EU.

Begræsninger på global kvote
”De store importlande har tidligere haft deres egne 1-årige landekvoter. Fremover vil kvoterne blive administreret kvartalsvist. Hidtil har de store lande kunnet bruge af en global kvote, når de havde opbrugt landekvoten. Det vil de ikke længere have uhindret adgang til", siger Brian Alexis, Director of Sales, Steel, KAM & Windpower, Lemvigh-Müller.

Samtidig er der lagt særlige restriktioner på varmvalset materiale, noget som især rammer Tyrkiet, som er storeksportør af varmvalsede stålprodukter til EU. Tyrkiet risikerer at blive ekstra hårdt ramt, fordi EU også ser på en mulig antidumping-told på tyrkisk stål. 

”Hvordan priserne vil blive påvirket af de nye restriktioner i safeguards er svært at forudsige, men vi forventer prisstigninger på varmvalsede produkter fra 3. kvartal”, vurderer Brian Alexis.

Råd: Undgå varmvalset fra Tyrkiet!
Også stålforbrugende virksomheder risikerer at blive ramt af restriktionerne i safeguards.. Kvoterne fordeles efter først til mølle-princippet, og hvis man bestiller stål fra lande udenfor EU i det ene kvartal og får det leveret i næste kvartal, risikerer man, at kvoten er opbrugt, og så falder toldhammeren på 25 pct.

”Generelt er kvoterne så store, at risikoen for ekstraregninger er begrænset, men på grund af de nye safeguards og den mulige antidumping-told bør man undgå at købe varmvalset materiale fra Tyrkiet og i stedet købe ’risikofrit’ EU-stål”, lyder det fra Anders Voldsgaard Clausen, Director of Sales, Steel, Industry, Lemvigh-Müller.

Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56973311

Send til en kollega

0.047