Tocifret vækst hos ZEISS
På trods af international politisk uro og generel økonomisk usikkerhed har ZEISS kunnet fastholde et meget højt niveau for både ordretilgang og omsætning. Det viser ZEISS-gruppens netop offentliggjort halvårsregnskab.
ZEISS-gruppen har videreført en stabil, tocifret vækst på tværs af alle koncernens fire forretningsområder i første halvdel af regnskabsåret 2022/2023 (afsluttet 31. marts 2023). Omsætningen for første halvdel af regnskabsåret nåede op på 4.836 mio. EUR, hvilket svarer til en fremgang på 18 procent i forhold til foregående år. Overskuddet før skat mv. steg også i forhold til året før. ZEISS’ investeringer i forskning og udvikling øgedes yderligere og nåede op på 14,5 procent af omsætningen. Også det samlede antal ansatte globalt steg, så ZEISS nu omfatter 41.259 ansatte.
Walther Heger, CEO for ZEISS Nordics, er imponeret over, at ZEISS har været i stand til at ekspandere det seneste år.
- Vi er i en situation med geopolitiske udfordringer og vanskelige makroøkonomiske betingelser. I en sådan situation er det absolut ingen selvfølge, at man kan gennemgå en udvikling som den, ZEISS har præsteret, siger Walther Heger.
Stærkt halvår også i Norden
Ifølge Walther Heger har ZEISS også i Norden haft et stærkt første halvår, især når man fokuserer på ordretilgangen.
- I Norden er vores årsresultat normalt bedre end halvårsresultatet, så vi ser frem til resultatet for hele regnskabsåret. Men foreløbig ser det godt ud. Det er især glædeligt, at vi har haft fremgang på tværs af alle forretningsområder. Alle har bidraget positivt til udviklingen.
Megatrends driver udviklingen
Walther Heger påpeger, at ZEISS’ resultater i høj grad afspejler de megatrends, som driver både den samfundsmæssige og den teknologiske udvikling.
- Teknologisk står vi nu i en gennemgribende omstillingsproces inden for bilindustrien, hvor skiftet fra benzin- og dieseldrevne til eldrevne køretøjer har ført til, at bilindustrien har foretaget en lang række nye investeringer. Det har ført til nye opgaver for vores forretningsområde for industriel måleteknik. Den teknologiske udvikling inden for bilproduktion har også givet os nye kunder på dette område.
- På det medicinske forretningsområde kan vi aflæse konsekvenserne af den demografiske udvikling, hvor flere og flere bliver ældre og ældre. Det betyder, at stadigt flere mennesker får problemer med øjnene, og dem har vi jo løsninger til. Og på vores forretningsområde for mikroskopi oplever vi, at især universitetssektoren i høj grad investerer i nye produkter.
Forsyningskædeproblemer er ikke overstået
Mens ZEISS generelt har haft betydelig vækst, har inflationen og den økonomiske usikkerhed medført en opbremsning i de private forbrugeres efterspørgsel efter kikkerter og sigtekikkerter.
- Men vi har på dette som på alle andre områder en ambition om at investere mindst 10 procent af vores omsætning i forskning og udvikling. Det betyder, at der er nye produkter på vej, og med dem skulle vi gerne kunne tage nogle markedsandele, siger Walther Heger.
På tværs af alle forretningsområder oplever ZEISS fortsat i et vist omfang internationale forsyningskædeproblemer.
- Visse komponenter er ikke altid til at skaffe, og der er stadig problemer med lange leveringstider. Men det samlede billede af vores halvårsresultat er meget positivt, fastslår Walther Heger.
Fakta om ZEISS
ZEISS er en internationalt førende teknologivirksomhed inden for den optiske og optoelektroniske industri. ZEISS udvikler, producerer og distribuerer løsninger til industriel måleteknik og kvalitetsmåling, mikroskopiløsninger til forskning inden for biovidenskab og materialer og medicinske instrumenter til diagnostik og behandling inden for oftalmologi og mikrokirurgi. Navnet ZEISS er derudover synonymt med verdens førende litografioptik, der anvendes af chipindustrien til fremstilling af halvlederkomponenter.
ZEISS omfatter fire forretningsområder: Semiconductor Manufacturing Technology, Industrial Quality & Research, Medical Technology og Consumer Markets.
ZEISS-koncernen opstod som et værksted for præcisionsmekanik og -optik, grundlagt af Carl Zeiss i den østtyske by Jena i 1846. I dag er koncernens hovedsæde beliggende i Oberkochen i den tyske delstat Baden-Württemberg.
Carl Zeiss-fonden, en af Tysklands største fonde, som har til formål at fremme videnskab, er eneejer af holdingselskabet Carl Zeiss AG.