23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Test af nyt materiale baner vejen for fremtidens kompositsvinghjul

Med hjælp fra Teknologisk Instituts specialister har WattsUp Power brugt synkrotron røntgenstråling til at undersøge, hvordan et nyt hybridmateriale til svinghjul bliver påvirket under sving. Det skete i et MADE Demonstrationsprojekt.

Hvad kan det holde til? Det kan Teknologisk Institut - Materialer hjælpe med svaret på.

Mangel på dyb viden om materialer, har været en udfordring for startuppen WattsUp Power, der udvikler og producerer energilagringssystemer til bl.a. eldrevne færger og hurtigopladning af elbiler.

De kendte ikke den nøjagtige styrke på de materialer som de bruger til at producere energilagre og svinghjul ved navn ’flywheels’, og det var et problem. Flywheels er en mekanisk enhed, der kan lagre rotationsenergi. Det vil sige, at processen er baseret på kinetisk energi.

I samarbejde med Teknologisk Institut fik virksomheden hjælp til at analysere nogle prøver fra fabrikken. Via synkrotron røntgenfotografering, en teknologi der primært bruges til dannelse af billeder i nanoskala og karakterisering af materialer- også metaller - fik de lavet en 3D-visualiering af materialet og undersøgt dets styrker og kritiske faktorer.

Dybere indblik i materialet

Den intense teknologi gjorde det muligt at kigge dybere ind i materialet med en højere opløsning, end den der eksempelvis bruges på røntgen på hospitaler.

- MADE-projektet [med Teknologisk Institut red.] gav os mulighed for at prøve nogle teknologier, som man måske ikke ville have råd til, hvis man selv skulle investere, lyder det fra Martin Speiermann, direktør og stifter i WattsUp Power.

Ved både at kigge på materialets inderside, yderside og midte, fik virksomheden indblik i materialets struktur, tæthed og porøsitet. På den måde fik WattsUp Power identificeret mulige defekter og kritiske faktorer for svinghjulets ydeevne.

- Baseret på de nye resultater i analyserne, kan vi se, hvor vi bevæger os hen i forhold til produktets levetid og materialets styrke. MADE-projektet giver mulighed for at afprøve nogle teknologier, som man måske ikke ville have råd til, hvis man selv skulle investere, lyder det afskuttende fra Martin Speiermann.

LÆS MERE OM, HVORDAN TEKNOLOGISK INSTITUT KAN HJÆLPE MED AVANCERET KARAKTERISERING

Teknologisk Institut - Materialer
Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116

Kontaktperson

Nikolaj Zangenberg
Centerchef - Avanceret Karakterisering
+45 72202494 nzg@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.062