Klumme: Produktivitet, omkostninger og konkurrenceevne
Danmark taber terræn på produktivitetsvæksten. Vores konkurrenceevne falder, så vi har sværere ved at klare os på det internationale marked, og mange arbejdspladser flytter til udlandet. Det er dystre toner! Men er der slet ikke lyspunkter?
Dansk Metal har netop lavet en undersøgelse af vores konkurrenceevne, og den viser, at vi har halet godt ind på det tabte siden 2008. Dette skyldes ikke mindst ansvarligheden ved de seneste overenskomstforhandlinger, hvor der var stort fokus på at tilpasse omkostningerne til vores konkurrencesituation. Konkurrenceevne defineres som omkostninger i forhold til produktivitet, og vi har altså kompenseret for vores relativt lave produktivitetsvækst med lavere omkostninger, så konkurrenceevnen er intakt eller i hvert tilfælde mindre svag. I mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, stiger lønningerne hurtigere end produktivitetsvæksten, og på den måde kan man sige, at vi overhaler indenom i kampen om konkurrenceevnen.
De danske virksomheder i metalbranchen har for længst sendt simple processer og emner til billiglande for at koncentrere sig om det mere specialiserede. Specialiseringen går flere veje – som særlige kompetencer inden for et nicheområde, automatisering af komplekse komponenter eller som produktion af teknisk specialiserede produkter. Uanset om det er produktion som underleverandør eller producent, handler det om ”specialisering med kompleksitet”. Der skal være en form for kompleksitet i produktet, for at det berettiger til at være produceret herhjemme, ellers kan lande med lavere omkostninger producere det billigere. Det kan vi ikke konkurrere med.
Så jo, der er lyspunkter. Men der er også god grund til fortsat at fokusere meget skarpt på produktivitet og omkostninger. Holder vi fast dér, er der helt sikkert fortsat en berettigelse for metalindustrien i Danmark.
Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk