CERN køber dansk 3D-print-teknologi
Hvad der startede som en lidt tilfældig forespørgsel, har udviklet sig til et spændende - og krævende - eksporteventyr for den jyske virksomhed, Teccluster. Det startede med nogle online møder til eventet Denmark@CERN, som blev arrangeret af BigScience.dk ved Teknologisk Institut og DTU:
- Vi udnytter vores tekniske viden om Big Science-faciliteterne og de danske virksomheders styrker til at få parret behov og kompetencer, og nogle gange opstår der hurtigt sød musik, fortæller Nikolaj Zangenberg, fra BigScience.dk og centerchef for Big Science-centeret ved Teknologisk Institut.
Direktør Per Lynnerup fra Teccluster fortæller:
- På onlinemødet præsenterede CERN os for deres behov for at få fremstillet komponenter med høj præcision på et åbent 3D-print-system. Og vores system er netop åbent på alle parametre - både materiale og software.
Teccluster samarbejdede derfra med BASF fra Tyskland om at udvikle både det nyeste materiale og den nyeste 3D-print-teknologi, der skulle til for at kunne fremstille komponenterne med de ønskede tolerancer. Og da de havde demonstreret, at det faktisk kunne lade sig gøre, begyndte det at gå stærkt. CERN besøgte virksomheden i september 2022, og senere på året var CERN klar til at lægge ordren på – i første omgang – en skræddersyet 3D-printer baseret på Tecclusters platform. Hensigten er at købe yderligere printere, hvis teknologien vinder indpas på CERN.
- En kontrakt med CERN er en blåstempling af vores kompetencer. Vi har mange andre større kunder, og CERN er et stærkt og velkendt brand, som vi gerne vil prale af at være leverandører til, fortæller Per Lynnerup.
Nikolaj Zangenberg uddyber:
- Hvis man kan klare kvalitetskravene på CERN, er det en god døråbner til at blive leverandør og samarbejdspartner over hele verden: CERN er kendt allevegne - og de er åbne for at anbefale deres leverandører.
Teccluster var også aktive på den danske fælles pavillon på Big Science Business Forum arrangeret af Dansk Industri og BigScience.dk og støttet af Udenrigsministeriets eksportstøtte. Her mødtes virksomheder og kunder fra Big Science-markedet i Granada for at diskutere indkøbsbehov for cirka 34 mia. euro over de næste fire år – og finde samarbejdspartnere. Så måske er der allerede plantet frøet til næste succeshistorie for Teccluster.
Næste Big Science Business Forum afholdes i oktober 2024 i Trieste i Italien, og igen forventer BigScience.dk at tage en stribe danske virksomheder med på nye eventyr.