23948sdkhjf

Nyt råstofnetværk skal sætte skub i konkurrenceevne og salg

Grønland og Arktis vil i fremtiden være nøgleområder, når det gælder råstof-ressourcer. Et nyt netværk skal optimere danske og grønlandske virksomheders muligheder i den forbindelse.
For at optimere danske og grønlandske virksomheders muligheder i råstofindustrien har Dansk Industri (DI), Grønlandsk Arbejdsgiverforening (GA) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) - med støtte fra Industriens Fond - søsat et udviklingsprojekt der skal forbedre danske og grønlandske virksomheders konkurrencevene og salg i Grønland og Arktis.

Støt stigende interesse
- Det er afgørende, at danske og grønlandske virksomheder kommer mere med ombord i de kommende råstofprojekter, forklarer manager i DI, Niels Tanderup Kristensen.

Han peger på, at der inden for de seneste 10 år har været en støt stigende interesse for eftersøgning efter og udvinding af råstoffer i Grønland.

- De grønlandske virksomheder har meget at byde på, og de kender til at arbejde under svære vejrmæssige og logistiske forhold. Til gengæld har dansk erhvervsliv en række af de specialiserede kompetencer, der efterspørges i råstofindustrien. Den tilbagemelding vi får fra danske og grønlandske virksomheder er, at man i fællesskab vil kunne stå stærkere og være bedre positioneret til at kunne løfte større anlægs- og drifts opgaver, fortæller Niels Tanderup Kristensen.

Store perspektiver i samarbejde
Han ser et fælles behov for at udvikle kompetencer og forståelse samt skabe relationer til mineselskaber og investorer i Grønland og Arktis og desuden afdække og søge indflydelse på rammebetingelserne bag større råstofprojekter.

- Der er store perspektiver i et samarbejde mellem grønlandsk og dansk erhvervsliv og de respektive erhvervsorganisationer og også ved at drage videns-institutioner som DTU med ind, slår manageren i DI fast.

[b9Investering på over 500 mia. kr.[/b]
Cirka 13 procent af verdens olieressourcer findes i de arktiske områder. Og næsten en tredjedel af verdens naturgasressourcer gemmer sig også i arktiske områder. Hertil kommer betydelige mineralske råstofforekomster som eksempelvis jern, nikkel, zink, kobber og sjældne jordarter. Det er tal, man finder i DI’s Globaliseringsredegørelse 2013.

For at sætte det i et økonomisk perspektiv vil der ifølge en rapport fra forsikringsvirksomheden Lloyd’s of London, fra april 2012, blive investeret over 500 mia. kr. over de næste ti år alene i efterforskning og udvinding af olie og gas i de arktiske egne. Hertil kommer andre gigantinvesteringer i råstofsektoren, hvoraf Isua projektet i Grønland er et af de mere lovende.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073