23948sdkhjf

Navnet er ikke det afgørende

Navnet matcher virksomhedens, men det har ikke altid ligget i kortene, at Jens Axel Birn skulle overtage ledelsen af Vald. Birn efter sin onkel.
Faktisk var det lidt af en tilfældighed, at Jens Axel Birn og den gamle støberivirksomhed i Holstebro blev smedet sammen i begyndelsen af 2005. Men skæbnen ville, at Jens Axel Birn var på udkig efter nye udfordringer samtidig med, at Vald. Birn A/S stod og manglede en direktør til sin maskinfabrik.

- Jeg kom fra et job i Vestas, hvor jeg var ansat i seks år. Jeg var i en situation, hvor jeg skulle kigge mig om efter et nyt arbejde, og der skrev jeg til firmaet, at jeg var interesseret. Og det var de positive overfor, fortæller, Jens Axel Birn, der et halvt år efter tiltrædelsen blev udnævnt til administrerende direktør for hele Vald. Birn A/S i forbindelse med, at virksomhedens støberi og maskinfabrik blev lagt sammen.

Selvom det var tilfældigheder, der gjorde, at Jens Axel Birn søgte et nyt job samtidig med, at Vald. Birn A/S var på udkig efter en ny direktør, erkender han dog, at en del af det, der lokkede, var familienavnet.

- Jeg har altid fulgt virksomheden fra sidelinjen, og syntes det kunne være spændende – nu hvor jeg var en Birn – at se, hvad mulighederne var, men selvfølgelig kun ud fra kvalifikationerne, da jeg jo ikke har noget ejerskab i virksomheden, fortæller Jens Axel Birn, der er den femte generation af Birn-familien til at lede den gamle nordvestjyske virksomhed, som har eksisteret siden 1896.

Lader sig ikke tynge af forfædrene
Men selvom fire Birn’er har siddet i direktørstolen før Jens Axel Birn, føler han ikke, at forfædrene og historien lægger et ekstra pres på hans skuldre.

- Jeg tænker på jobbet i det og den udfordring, der er i det. Jeg har ikke som sådan deres skygge hængende over mig. Jeg er her på grund af mine evner og ikke på grund af navnet. Man ser jo mange eksempler på, hvor det er navnet, der går først, og det er ikke godt. Den dag evnerne ikke er der længere, skal jeg heller ikke være det, fortæller han.

Og evnerne har den vestjyske direktør, der stort set siden han i 1987 blev færdig som maskiningeniør fra Århus Teknikum, har arbejdet med ledelse.

Efter endt uddannelse fik han i 1987 job hos Scandia A/S i Randers, der siden har skiftet navn flere gange og i dag hedder Bombardier Transportation Denmark. I sine 12 år i Scandia, hvor han blandt andet var med til at bygge de hvide IC3-tog, som stadig kører rundt i landskabet, var han blandt andet ansat som serviceleder, projektleder og til sidst produktionschef. Årene i Scandia bød desuden på opgaver i udlandet, og i løbet af en femårig periode varetog Jens Axel Birn opgaver for Scandia i både USA, England og Australien.

I 1999 forlod Jens Axel Birn så Scandia til fordel for et job som fabrikschef på Vestas tårnfabrik i Varde, og kort tid efter blev han også en del af ledergruppen. Men da vindmølleproducenten i 2004 fusionerede med NEG Micon blev Birn degraderet, og det fik ham til at søge nye udfordringer uden for Vestas.

- Hele stålområdet i Vestas og støbegodset havde jeg ansvaret for world wide i Vestas dengang. Jeg mistede jobbet med fusionen og blev i stedet tilbudt jobbet som administrerende direktør for støberivirksomheden i Vestas. Så begyndte jeg at se mig om efter et nyt job, fortæller Jens Axel Birn.

Kort tid efter fik han job hos Coloplast som direktør for produktionsenheden i Thisted, men samtidig med han skulle starte i Thisted, fik han svar på sin henvendelse til Vald. Birn. Jobbet var hans, hvis han stadig var interesseret.

- Så jeg var kun fjorten dage i Coloplast, ler Jens Axel Birn, der sammen med sin kone Hanne Birn og tvillingerne Mathilde og Jonas flyttede fra Varde til Holstebro i forbindelse med det nye direktørjob.

Cyklen er et frirum
I kraft af sin stilling som administrerende direktør i Vald. Birn A/S sidder Jens Axel Birn i dag i bestyrelsen for selskabets datterselskaber, og er desuden formand i bestyrelsen for Randers Tandhjulsfabrik, ligesom han også sidder i bestyrelsen hos Logitrans i Ribe.

Og også Nordvestjysk Erhvervsråd, som er et politisk talerør for de tre vestjyske kommuner Holstebro, Struer og Lemvig, har den nordvestjyske erhvervsmand engageret sig i. Men engang imellem er det nødvendigt at koble af og helt forlade forretningslivet, og til det formål har Jens Axel Birn sin racercykel.

- Jeg cykler meget. Alt hvad jeg overhovedet kan komme til, fortæller Vald. Birn-direktøren, der gerne skal op på cyklen to til fire gange om ugen for at koble af – både i selskab med cykelkammerater og alene.

- Cyklen er mit frirum, og det er vigtigt, at man har et frirum, siger han.

- Jeg elsker det simpelthen, og jeg mener, det er godt for ens mentale hygiejne, fordi man får mulighed for at bearbejde de arbejdsrelaterede problemer, man måtte have. Der er ikke noget som en god cykeltur til at løse sine problemer, så det nyder jeg utroligt meget, lyder det fra cykelentusiasten, der hvis tiden ellers tillod det godt kunne tænke sig at køre med Team Rynkeby til Paris.

I stedet må han nøjes med de lokale motionsløb og lade et par af sine medarbejdere om at køre med i Team Rynkeby med Vald. Birn som sponsor.

Trives bedst i modvind
Noget af det, der fylder rigtigt meget, når Jens Axel Birn skal fortælle om sin virksomhed, er forholdet til medarbejderne.

- Jeg har meget behov for at være i kontakt med mine medarbejdere og komme ud i virksomheden. Jeg vil gerne kommunikere med alle lag i virksomheden, selvom der selvfølgelig også er nogle kommandoveje, som skal respekteres. Men jeg kan godt lide at være en synlig leder, fortæller Jens Axel Birn, der under interviewet da også lige må undskylde sig for lige kort at deltage i fejringen af en medarbejders fødselsdag.

- Det, jeg synes er spændende, er den daglige kontakt med medarbejderne, og at føle hvordan pulsen er i virksomheden. Jeg skal gerne ud og gå en runde på gulvet hver dag. Men jeg leder selvfølgelig igennem min ledergruppe, men det afholder mig jo ikke fra at gå ud og markere mine holdninger til ting, ler direktøren og forsætter:

- Noget af det jeg især godt kan lide er at arbejde med min ledergruppe og blive udfordret af dem. Jeg synes, det er sjovt, når det er modsætninger, der mødes, og jeg kan godt lide at blive udfordret af dem, for jeg har jo ikke altid ret. Og det er vigtigt at blive udfordret på de synspunkter, man har. Det er det, der rykker noget i forandringsledelse.

- Toget må jo ikke køre stærkere, end at alle kan nå at være med på det. Det nytter jo ikke noget, at jeg sidder oppe i førerhuset og kører toget, hvis alle medarbejderne stadig står på perronen. Det skal man jo holde øje med hele tiden, siger Jens Axel Birn.

En sjette generation Birn i spidsen?
Igennem fem generationer har der siddet en Birn i spidsen for den gamle støberivirksomhed, der i dag er fondsejet. Men at en sjette generation med tiden skal overtage direktørstolen efter Jens Axel Birn, mener den siddende direktør nu er tvivlsomt.

- Jeg tror, de har helt andre interesser, siger han om tvillingerne Mathilde og Jonas, der i dag er 18 år gamle.

- Men på den anden side vil jeg heller ikke sige til dem, at det er en dårlig idé, hvis de har lyst til at komme ind i virksomheden på et tidspunkt. Men det er vigtigt, at det er baseret på kvalifikationer og ikke på navn, understreger Jens Axel Birn.

Blå Bog
Jens Axel Birn er født 26. maj 1964.

1987 blev han uddannet maskiningeniør fra Århus Teknikum, hvorefter han blev ansat ved Scandia A/S i Randers, hvor han var ansat i 12 år, hvoraf han i de fem var udstationeret i henholdsvis USA, England og Australien.

I 1999 blev han fabrikschef for Vestas tårnfabrik i Varde, men besluttede at søge nye udfordringer i forbindelse med Vestas fusion med NEG Micon.

I 2005 blev han først direktør for Vald. Birn A/S’ maskinfabrik og et halvt år senere administrerende direktør for Vald. Birn A/S i forbindelse med, at maskinefabrikken og støberiet blev samlet.

Jens Axel Birn bor i Holstebro og er gift med Hanne Birn. Sammen har de tvillingerne Mathilde og Jonas på 18 år.


Om Vald. Birn A/S
Vald. Birn A/S Jernstøberi og Maskinfabrik er i dag en fondsejet virksomhed med cirka 430 medarbejdere i Holstebro.

Virksomheden blev grundlagt i 1896 af Valdemar Heinrich Birn, der var formersvend, maskinkonstruktør, jernstøber og maskinfabrikant.

Jens Axel Birn er femte generation i spidsen for Vald. Birn, men den første, der ikke har en ejerandel i virksomheden.

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109