Eksporten har svært ved at holde tempo
Danske virksomheder har tilsyneladende fået lidt sværere ved at afsætte deres varer og tjenester i udlandet i år sammenlignet med perioden før nytår.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt med 1,6 procent i marts, og at eksporten i første kvartal lå 2,8 procent lavere end fjerde kvartal sidste år, når man korrigerer for sæson.
Vareeksporten steg godt nok en lille smule i marts fra 98,1 til 99,3 mia. kr., men tjenester - som blandt andet omfatter søtransport - faldt fra 67,3 mia. kr. til 63,3 mia. kr.
Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, har dog en forventning om, at tallene retter sig og vender i løbet af året, i takt med at væksten får fat på vores største eksportmarkeder.
For nogen vil det dog ske hurtigere end andre.
- For de store globale virksomheder med salg til både USA og Kina er der udsigt til ganske høj vækst i år.
- Der vil komme mere fart på væksten på vores europæiske nærmarkeder, i takt med at købekraften genoprettes, og renten kommer ned, siger han i en kommentar til tallene.
Andre tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag morgen, viser, at industriproduktionen også faldt i marts - endda ret kraftigt.
Nedgangen på 5,2 procent er ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, det største månedlige fald i fire år.
Det er dog knap så slemt, som det lyder. Det skyldes hovedsageligt, at medicinalindustriens produktion, der svinger meget fra måned til måned, lå relativt lavt.
- Netop medicinalsektoren har haft fuld fart frem i adskillige år, så faldet kommer fra et meget højt niveau. Faldet giver derfor ikke anledning til de store panderynker, vurderer han.
/ritzau/