23948sdkhjf

Energistyrelsen afblæser gasforsyningskrise

Kriseniveauet på gasområdet sænkes, fordi forsyningssituationen vurderes stabil, oplyser Energistyrelsen.

Forsyningen af gas er bedre nu end for to år siden, og derfor sænkes kriseniveauet på gasområdet.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen ophæver dermed en erklæring om såkaldt "early warning", der fungerer som et signal til aktørerne på gasmarkedet om at forberede sig på en forsyningskrise.

Det er det laveste af tre beredskabsniveauer. I Danmark blev det indført 20. juni 2022.

- Vi sænker kriseniveauet, fordi vi står et langt bedre sted, end da vi hævede det i 2022. Vi er ikke længere afhængige af russisk gas, som vi har været før.

- Vi har formået de senere år at ændre situationen, som var meget kritisk i 2022, siger Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw.

Kriseniveauet "early warning" blev indført, fordi importen af russisk gas til EU faldt markant efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

Det faldt fra omkring 40 procent i begyndelsen af 2022 og ligger nu under 10 procent på EU-niveau. I Danmark er der praktisk talt intet brug af russisk gas, oplyser Energistyrelsen.

Det udløste høje gaspriser, og det udfordrede forsyningssikkerheden.

Men nu ser situationen lysere ud, og kriseniveauet kan sænkes.

- Det vil sige, at vores forventninger til gasmarkedet også fremover er, at man ikke skal være nervøs for, at markedet udvikler sig negativt, siger Kristoffer Böttzauw.

Direktøren peger på, at gasforbruget i Danmark er reduceret med 22 procent fra august 2022 til marts 2024, når man sammenligner med de foregående fem år.

- Vi har også 37 procent biogas i det danske ledningsnet, vi har gaslagre, der er næsten 60 procent fyldte, og så har vi fået adgang til norsk gas og mere dansk gas i form af Baltic Pipe-ledningen og Thyra-feltet, der er på vej op, siger han.

Kristoffer Böttzauw forklarer, at gasmarkedet er blevet mere robust nu end tidligere. Men derfor kan det naturligvis ske, at man må indføre "early warning" igen.

- Men hvor vi tidligere var afhængige af enkelte lande, så skulle det nu være ekstreme kuldeperioder i Europa eller et ekstremt stort gasforbrug, der kunne få os derop igen, og ikke så meget adgangen til gas.

- Så vi står langt bedre rustet nu, fordi vi har et mindre forbrug, mere biogas og adgang til andre markeder, siger Kristoffer Böttzauw.

/ritzau/

Gasforsyningen er forbedret

Energistyrelsen har meddelt EU-Kommissionen, at Danmark ophæver kriseerklæringen Early Warning for det danske gasmarked. Beslutningen begrundes med en betydeligt forbedret forsyningssituation. Det skyldes bl.a.:

  • Det danske gasforbrug er reduceret med 22 pct. fra august 2022 til marts 2024 sammenlignet med de foregående 5 år
  • Danmarks produktion af biogas er steget og udgør nu omkring 37 pct. af gasforbruget i de seneste 12 måneder. Biogas er med til at fortrænge fossil gas
  • Danmarks gaslagre var 56 pct. fyldte medio maj 2024, hvilket er betydeligt over det krævede niveau
  • Baltic Pipe-gasrørledningen har været i fuld drift siden vinteren 2022/2023 og gør det muligt at forsyne Danmark og en række nabolande med gas fra Norge
  • Genåbningen af Tyra-feltet i den danske del af Nordsøen gør det inden længe muligt for Danmark at blive nettoeksportør af gas. Produktionen herfra overstiger det danske gasforbrug

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074