Smedevirksomhed i vækst skruer op for trivsel og effektivitet
Smedevirksomheden CPH Steel har oplevet en nærmest eksplosiv vækst de seneste år. Bagsiden af den medalje har dog været udfordringer med virksomhedens kultur og DNA, med negativ indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø.
Med projektet “Fundament for trivsel” støttet af Velliv Foreningen har CPH Steel dog formået at få styr på både stigende sygefravær og dalende arbejdsglæde gennem øget fokus på kommunikation, planlægning og struktur.
- Det var afgørende for os at sikre samarbejdet og det sunde arbejdsmiljø på en arbejdsplads præget af travlhed, fortæller Anja Olsen, der indgår i CPH Steels ledergruppe, i en pressemeddelelse.
Enormt engagement
En trivselsundersøgelse i samarbejde med konsulenthuset Improve Business gav nogle overraskende resultater med tydelige hints om, hvor der skulle sættes ind i virksomhedens egne værksteder samt ude på byggepladser med montage af eksempelvis altaner, trapper og andre stålkonstruktioner til byggeriet.
- Trivselsundersøgelsen viste nogle enormt engagerede medarbejdere, der gerne vil gøre det godt, men mange har for eksempel oplevet udfordringer med overlevering af opgaver, som skal være rettidige og fyldestgørende, ellers kan der opstå konflikter og ressourcespild - både tid og penge. Det blev påpeget tydeligt af medarbejderne, som tænker over effektivitet, og at det har betydning for deres trivsel. Det har været lidt overraskende, fortæller Anja Olsen efter godt otte måneders projektforløb, hvor der er igangsat dialog om gode overleveringer, mens kommunikationen er løftet med hensyn til tydelig information til alle om blandt andet igangværende projekter.
Stejl læringskurve
Undervejs i projektforløbet var CPH Steel inde i en kraftig vækstperiode med opkøb af en anden virksomhed og øgning af staben fra 32 til 75 ansatte plus freelancere.
- Det har været en stejl læringskurve fra iværksættervirksomhed til en større spiller med flere ansatte - nærmest eksplosivt med mange nye kolleger samtidig med, at vi arbejdede med trivselsprojektet. Det er nemt at have fokus på og løse de svære problemstillinger, når det går godt. Under pres er det en anden sag, men jeg synes, at vi er landet godt og har gennemført en målrettet indsats for fælles løsninger og sat gang i kommunikationen. Projektet har vist, at effektivitet i arbejdet samt viden om, hvad der foregår, er med til at øge medarbejdernes trivsel, fortæller Anja Olsen.
Hun fremhæver tre væsentlige læringer i forlængelse af projektet:
- Trivsel handler ikke kun om bløde værdier, men i høj grad om klare strukturer og stabilitet. Virksomhedens ISO-certificering og ledelsessystemer er konkrete værktøjer til at holde fast i rutiner og aftaler, som skaber mere trivsel og tryghed i hverdagen, siger Anja Olsen.
- Trivselsmålingen har givet fælles og målbart sprog, hvor alle kan tale om trivsel og arbejdsmiljø på en konkret måde, fortsætter hun.
- Trivsel kræver løbende opfølgning og evaluering: Med trivselsmålingen integreret i virksomhedens APV er der etableret en fast årlig proces, hvor der er fokus på udviklingen, og at der reageres på forandringer og behov, slutter Anja Olsen.
Virksomheden har modtaget 234.000 kr. i projektstøtte fra Velliv Foreningen, der hvert år støtter en lang række projekter med fokus på trivsel og mental sundhed på danske arbejdspladser.