23948sdkhjf

Dansk dronecenter skal omsætte ukrainekrigens lærdom til praksis

Forsvarets Dronecenter etableres ved lufthavnen i Odense og får cirka 100 medarbejdere tilknyttet

Forsvaret er i gang med at styrke sin brug af droner markant, efter at de har bevist deres værd på slagmarken i Ukraine, som blev invaderet af Rusland for tre år siden.

Derfor lancerer forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) fredag officielt et dronecenter til Forsvaret i Odense, som i forvejen er omdrejningspunkt for robotteknologien i Danmark. Det fremgår af en pressemeddelelse.

- I dag etablerer vi Forsvarets Dronecenter, som skal styrke Forsvarets kampkraft - både i forhold til uddannelse og træning, men også i forhold til at Forsvaret kan være på forkant med udviklingen i området, siger forsvarsministeren.

Dronecenteret ventes at huse cirka 100 militære og civile medarbejdere, når det er fuldt bemandet og operativt i 2026.

Dronerne skal bruges bredt i hele Forsvaret på alt fra faste installationer som flyve- og flådestationer til Søværnets skibe, hærenheder og kritisk infrastruktur.

Efter tre års forsvarskrig mod Rusland er Ukraine en stor autoritet, hvad angår væbnet konflikt med droner på kamppladsen. Derfor skal Danmark lære af krigen, hvilket personalet skal omsætte i praksis på centeret i Odense.

I forvejen er hæren i langt højere grad end tidligere begyndt at anvende droner, som enten kan overvåge eller angribe fjenden.

Efterretningsregimentet i Varde har fløjet med overvågningsdroner i mere end ti år. Men for nylig købt Danmark nye angrebsdroner samt en række øvrige dronetyper.

Der er dog behov for at uddanne langt flere piloter til at betjene dronerne.

Uddannelse og træning skal også bidrage til at højne soldaternes teknologiforståelse og gøre Forsvaret klogere.

- Forsvaret har i det seneste halve år gennemført omfattende indhentning af erfaringer i Ukraine. Disse erfaringer skal nu omsættes til kampkraft i det danske forsvar - hurtigt og effektivt, siger viceforsvarschef Kenneth Pedersen.

Dansk Industri mener, at Odense er et oplagt valg ifølge underdirektør og chef for DI Forsvar og Sikkerhed Joachim Finkielman.

- Området på Fyn er særligt velegnede til et dronecenter, fordi man kan flyve langt. Principielt helt op til Odden, hvor søværnet også træner med skydning og med droner. Det er helt unikke forhold, siger han i en skriftlig kommentar.

Odense er Danmarks nationale robot- og droneklynge og kalder sig "verdens bedste robotby". Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) glæder sig over tilgangen af Forsvaret.

- Det er uvirkeligt, og jeg glæder mig over, at vi nu skal huse Forsvaret, som har valgt det helt rigtige sted, for Odense har stor erfaring med netop robotteknologi, og vi har arbejdet på det her i årevis, siger han.

Etableringen af centeret i Hans Christian Andersen Airport vil koste omkring 725 millioner kroner.

Der arbejdes også på, at Odense kan huse et Nato Center of Excellence for droner, hvor forsvarsalliancens mest specialiserede forskning og træning foregår til fordel for alle medlemslandene.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062