23948sdkhjf

Kina som dominerende økonomi

[i]Kina vil efter alt at dømme snart være den dominerende økonomi i Verden. Dansk-kinesisk samhandel øges i lyntempo, men danske virksomheder investerer kun langsomt i det store land.[/i]
På bare ti år er Danmarks eksport til Kina firedoblet og importen tæt på tredoblet. Handelseventyret har bragt den frembrusende kinesiske økonomi op på tiendepladsen blandt Danmarks vigtigste handelspartnere, og intet tyder på, at udviklingen stopper her, skriver Berlingske Tidende.

- Kinas andel af verdensøkonomien stiger med ca. et halvt procentpoint om året, så er det klart, at det danske engagement i Kina helt naturligt vil stige fremover, siger Hans Uldall-Poulsen, økonom i Dansk Industri (DI).

DI offentliggør i bladet Erhvervspolitisk Indsigt en temaartikel om Kina, der blandt andet beskriver, hvordan Kinas rolle i globaliseringen er under forandring. Kinas stigende andel i dansk udenrigshandel er for eksempel sket på andres bekostning. De lave lønomkostninger og lave produktionsomkostninger i Kina har presset andre sydøstasiatiske lande, navnlig Japan, der har fået en stadig mindre betydning i forhold til den samlede danske udenrigshandel.

- Kinesiske varers stigende andel af dansk import kan derfor blandt andet ses som en naturlig konsekvens af, at Kina i stigende grad har påtaget sig rollen som samlefabrik for sydøstasiatiske varer, siger Hans Uldall-Poulsen og fortsætter med at konstatere at danske virksomheders investeringer i Kina kun udgør en relativt begrænset del af de samlede udenlandske investering.

Kina ventes om få år at være Verdens førende økonomi. DI styrker indsatsen for danske investeringer i landet.DI ønsker at støtte den øgede investering i Kina og har derfor oprettet OMIC ordningen, own man in China, i et joint venture med den danske virksomhed Asia Base om en ny form for kontorhotel, hvor op mod en snes danske virksomheder kan købe fødselshjælp til Kina.

Meningen er, at virksomheden får en typisk kinesisk medarbejder til at hjælpe med køb og salg i Kina, men at samarbejdet foregår gennem joint venturet, så der også er danskere i kontorhuset til at blødgøre de store kulturforskelle mellem danskere og kinesere. Foreløbigt har seks virksomheder meldt sig til projektet, der først for alvor går i gang til marts, og DI forventer at afprøve OMIC som brohoved i en treårig periode.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078