23948sdkhjf

Outsourcing ja – udlandet nej

[i]Danske produktionsvirksomheder vil gerne outsource opgaverne. Men de vælger ofte danske leverandører for at opnå størst mulig fleksibilitet og nærhed.[/i]
To ud af tre af de virksomheder, der overvejer at flytte produktion til Kina eller Østeuropa dropper ifølge Center For Underleverandører planerne igen -primært fordi de opdager, at økonomien i længden ikke hænger sammen, skriver ErhvervsBladet. Og den udflytning af produktion, der så finder sted, ender i fire ud af ti tilfælde i, viser undersøgelser fra Dansk Industri.

- Der er masser af dygtige danske underleverandører, der sagtens kan hamle op med kinesiske og polske konkurrenter. Samtidig er de gode til at fortælle kunderne om de fordele, der er ved at have en nærhed mellem kunde og leverandør, siger Henrik Bjørn Christensen, konsulent i Dansk Industri, der er i fuld gang med en phd.-afhandling om virksomheders udflytning af produktion.

- På trods af det massive pres, der er på de danske underleverandører rent konkurrencemæssigt, er det interessant, at relativt mange vurderer, at det kan betale sig at bevare produktionen her i landet, siger direktør for Center For Underleverandører, Peter Aarø Rasmussen til ErhvervsBladet.

Kina er blandt de lande, der outsources til, men Danmark vælges oftere.Der er bred enighed om, at det for størstedelen af de danske virksomheder sagtens kan lade sig gøre at bevare produktionen her i landet og samtidig gøre det til en god forretning. Nøglen ligger i at konkurrere på andet end prisen i første omgang. En væsentlig årsag til, at mange virksomheder beholder størstedelen af produktionen her i landet, er den automatiseringsproces, der er foregået i den industrielle produktion i Danmark. En gennemautomatiseret produktion kan i mange tilfælde holde omkostningsniveauet nede på et kinesisk niveau og samtidig bevare en højere fleksibilitet og kortere leveringstider end kineserne kan.

- Det er meget væsentligt, at erhvervslivet herhjemme holder fast i, hvad man er god til, også når den globale konkurrence sætter ind. Vi ser masser af eksempler på produktionsvirksomheder, der klarer sig godt selv om de producerer i Danmark. Og det vil de også gøre fremover, siger outsourcing-konsulent i Dansk Industri Henrik Bjørn Christensen til ErhvervsBladet

På Institut for Produktion på Ålborg Universitet advarer forsker i outsourcing Stig Taps ifølge ErhvervsBladet små og mellemstore produktionsvirksomheder om blindt at følge de store koncerner ud til eksempelvis Kina.

- Hvis ikke man har en strategisk interesse i det område man outsourcer til, kan det hurtigt blive en bekostelig affære for en mindre virksomhed at flytte produktionen til Kina. Der vil altid være en masse opstartsproblemer, som meget hurtigt kan vise sig at være for stor en mundfuld, siger Stig Taps.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11