Udlændinge investerer i Danmark
[i]Nye tal fra Dansk Industri viser, at udenlandske virksomheder gerne investerer i Danmark.[/i]
- Danmark har de sidste ti år været i stand til at tiltrække stadig flere udenlandske virksomheder og investorer. Beholdningen af direkte investeringer udgør i dag omkring 25 procent af vores bruttonationalprodukt. Denne udvikling har bidraget positivt til den danske vækst og velstandsudvikling, siger økonomisk konsulent Mette Rose Skaksen, Dansk Industri til Berlingske Tidende.
Udlandet investerer lige så mange milliarder i Danmark, som vi sender ud. Den samlede sum af investeringer - altså penge, der både ryger ind i og ud af Danmark - var omkring 350 milliarder kr. i 2002. I 1992 var beløbet lige under 100 milliarder kr.
Da selskabskatten i 1998 og igen i 2001 blev sat ned, blev Danmark for alvor interessant.
- De samlede direkte investeringer, det vil sige inklusive gennemløbsinvesteringer, ind i Danmark, steg med 160 procent fra 1998 til 2002, siger Mette Rose Skaksen, DI. - Det øgede antal gennemløbsinvesteringer i Danmark kan i høj grad tilskrives en ændring af selskabsskatten. Det gjorde det attraktivt for udenlandske investorer at etablere et holdingselskab i Danmark, for derigennem at foretage direkte investeringer i andre lande.
Mette Roses Skak mener, at de udenlandske investeringer skaber gevinster for Danmark gennem tilførsel af ny kapital, skabelsen af højproduktive job samt tilførsel af ny viden.
- Ofte vil tilstedeværelsen af udenlandsk ejede virksomheder også medføre en spredning af viden og teknologi til øvrige virksomheder inden for den samme branche, siger hun til Berlingske Tidende.
Der er ikke lavet analyser af sådanne positive indirekte effekter i Danmark, men studier fra Storbritannien afslører, at en stigning på ti pct. i udenlandsk ejerskab i en given branche, vil få produktiviteten til at stige med 0,5 pct. i den pågældende branche.