DI: Vismændene har meget optimistisk syn på arbejdsmarkedet
Indlæg af DI, direktør Thomas Bustrup.
Vismændene vurderer, at omkring 70.000 personer vil komme tilbage i arbejdsstyrken, når der kommer mere gang i økonomien. Jeg håber, de har ret. Men hvis vi skal gøre os noget håb om at få skabt 200.000 nye job frem mod 2020, er vi nødt til at sætte ind i god tid med reformer, der kan bringe flere danskere ud på arbejdsmarkedet.
Rapporten fra Vismændene ser blandt andet på regeringens forslag til en reform af den danske jobindsats. Vismændene forholder sig dog ikke til, at der stadig er en del ledige, der reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, og at regeringens forslag til en reform ikke tager grundigt hånd om det problem.
Vi er nødt til at forholde os til, at mange ledige i dag reelt ikke står til rådighed for et job. Derfor er det vigtigt, at jobindsatsen holder fast i instrumenter som vejledning og opkvalificering, fordi det er med til at motivere de ledige til at søge job.
Danske virksomheders muligheder for ny vækst kommer i høj grad også til at afhænge af, om vi kan tiltrække udlændinge til at arbejde i Danmark.
Når jeg lytter til de senere måneders debat om velfærdsturisme, kan jeg godt blive noget bekymret for, om den vil afskrække udlændinge fra at tage arbejde i Danmark. Vores virksomheder har hårdt brug for dem, men det kræver altså, at vi tager godt imod dem, der kommer.
Rapporten fra vismændene indeholder også en beskrivelse af de danske ungdomsuddannelser og en række analyser, som giver anledning til flere gode konklusioner. Vismændene går dog galt i byen, når de konkluderer, at der ikke er belæg for at begrænse adgangen til de gymnasiale uddannelser. Rapporten viser netop, at den svageste fjerdedel af de ufaglærte studenter klarer sig dårligere end den svageste fjerdedel blandt dem, der slet ikke har anden uddannelse end 9. klasse.
Uddannelsernes fornemmeste opgave er at uddanne vores unge til job. Men i dag står vi i en situation, hvor vi i årene fremover vil mangle dygtige faglærte, mens alt for mange unge i dag ender som ufaglærte studenter. Derfor er der god grund til at se på, om vi bør begrænse adgangen til de gymnasiale uddannelser, så vi sikrer en bedre balance i optaget på ungdomsuddannelserne.