DI: Danske virksomheder kan ikke klare sig uden udlændinge
Næsten halvdelen af DI´s medlemsvirksomheder har udenlandske medarbejdere ansat, og der arbejder i dag, hvad der svarer til 123.000 fuldtidsansatte udlændinge i Danmark.
"For mange danske virksomheder er adgangen til udenlandske medarbejdere afgørende for deres eksistens i Danmark. Hvis ikke virksomhederne har mulighed for at hyre udenlandske medarbejdere, så risikerer vi, at vigtige ordrer, vækst og velstand glider ud mellem fingrene på os", siger Karsten Dybvad, adm. direktør i DI.
Ledigheden er i dag nede på samme niveau som i 2006, hvor dansk økonomi buldrede af sted, fortæller DI, og alle prognoser viser, at den vil falde yderligere de kommende år.
"Vores virksomheder har allerede i dag brug for flere dygtige medarbejdere. Men hvis det opsving, som vi ser forude, omsider bider sig fast, så kommer vi til at stå med en alvorlig mangel på medarbejdere. Vi får brug for alle, der kan bidrage - både danskere og flere udlændinge", siger Karsten Dybvad.
Ledigheden blandt eksempelvis smede, svejsere og værktøjsmagere er i dag så lav, at danske virksomheder har svært ved at besætte ledige stillinger, forklarer han.
"Politikerne kan yde et helt centralt bidrag til virksomhedernes konkurrenceevne ved give danske virksomheder muligheden for at ansætte de rigtige medarbejdere fra hele verden, før konkurrenterne i Tyskland, Sverige eller USA gør det", siger Karsten Dybvad.
For mange danske virksomheder kan adgangen til dygtige faglærte være præcis lige så afgørende for en virksomheds overlevelse som adgangen til en ingeniør, forklarer DI, derfor bør man give eksempelvis de metalvirksomheder, der mangler smede, svejsere og værktøjsmagere, langt bedre adgang til at rekruttere medarbejdere uden for Europas grænser, siger han.
"Vi foreslår i dag, at indkomstgrænsen for at få arbejdstilladelse sættes ned fra 375.000 kr. til 325.000 kr. om året, så vi kan sikre de faglærte kompetencer, vi mangler herhjemme", sagde Karsten Dybvad på Topmødet.
Topmødet fandt sted i København med deltagelse af over 1.200 topchefer og politikere - herunder statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.