Hver syvende går i fusionstanker
Mere end hver syvende virksomhed har fået tilbud om at blive opkøbt eller overvejer selv at købe hele eller dele af en anden virksomhed, viser ny undersøgelse.
14 procent af de adspurgte fortæller, at de inden for de seneste 12 måneder er blevet kontaktet af en anden virksomhed med henblik på opkøb eller fusion af hele eller dele af virksomheden. 15 procent svarer uafhængigt, at de har planer om at købe eller fusionere med en anden virksomhed inden for det næste år.
Tallene overrasker ikke Thomas Vang Christensen, advokat for ADVODAN i Hillerød.
- Der er masser af gevinster at hente ved at konsolidere sig. Enten via opkøb eller fusion. Danmark har en masse små virksomheder, som er nødt til at gå sammen, hvis de skal klare sig i den stigende internationale konkurrence, forklarer han.
Begyndt på en frisk
I efteråret 2012 overtog en investeringsvirksomhed størstedelen af metalvirksomheden Løndal A/S, der efter 60 år ikke kunne klare sig selv længere. Et nyt selskab blev oprettet og aktiverne flyttet over.
- Det var meget frustrerende at stå med en virksomhed, som har et godt renommé, gode produkter og de rigtige certifikater, men svigtende kunder. Nu er virksomheden begyndt på en frisk med alt det gode fra det gamle set-up. Det vil sige kundemasse, godkendelser og nøglemedarbejdere. Jeg er selvfølgelig ked af, at nogle kreditorer mister penge, men vi bevarer arbejdspladser og sikrer, at viden ikke går tabt, siger Claus Løndal, der overtog virksomheden efter sin far.
Løndal A/S fik i 2012 driftsoverskud og forventer det samme i 2013.
Et skoleeksempel
Ifølge advokat Søren Storgaard, ADVODAN i Køge, som var med til at hjælpe Løndal videre, er sagen et skoleeksempel på, at en virksomhed ender med at stå meget stærkere ved at gå sammen med andre.
- Der er en misforstået stolthed, når ejerlederen forsøger at holde krisen inden for egne rækker. Det kommer der ikke ret meget ud af. Ud over den stille død. Virksomheder har intet at miste ved at undersøge mulighederne for opkøb, salg eller fusion. Hvis ikke der er et match, så ser verden jo ud, som den gjorde inden. Er der synergier, vil det gavne væksten og udviklingsmulighederne. Fremadrettet er det vigtigt, at der bliver lavet en overdragelsesplan, så der er enighed om, hvem der bestemmer hvad i det daglige, og hvordan de strategiske beslutninger træffes, understreger han.