23948sdkhjf

Mangel på faglærte vil skabe arbejdsløshed i Danmark

Danske virksomheder kan være tvunget til at søge mod udlandet på grund af mangel på faglærte.
Danmark vil om 30 år mangle smede, værktøjsmagere og elektrikere, men der bliver færre og færre faglærte at ansætte. Det viser en ny prognose fra Dansk Metal, skriver Ugebrevet A4.

Konsekvensen af den omfattende mangel på faglærte risikerer paradoksalt nok at blive stigende arbejdsløshed i Danmark, lyder advarslen fra Dansk Metal.

- Enten kigger virksomheder som Danfoss og andre imod udlandet og flytter produktionen derhen. Eller også henter de arbejdskraft ind fra udlandet, siger cheføkonom Allan Lyngsø Madsen og uddyber:

- Der må man nok se i øjnene, at de kommer til at flytte ud, for det er nu engang lettere selv at rykke end at tiltrække faglært arbejdskraft fra udlandet. Det bliver den benhårde konsekvens, siger han.

I dag udgør faglærte hver tredje i arbejdsstyrken, men hvis man fremskriver udviklingen i løbet af de næste 30 år, vil det kun være hver fjerde på arbejdsmarkedet, der vil have en erhvervsfaglig uddannelse.

Udviklingen peger nemlig i retning af, at stadig færre unge går i gang med en erhvervsfaglig uddannelse. For blot 10 år siden var det omkring 30 procent, der tog en erhvervsuddannelse. I dag er det kun 20 procent, fremgår det af notatet fra Dansk Metal.

Hos en af landets største virksomheder, Grundfos i Bjerringbro, ser uddannelsesleder Finn Brøndum med bekymring på, at der bliver færre og færre faglærte.

- Så får vi jo endnu sværere ved at skaffe kompetent arbejdskraft, og det er kritisk. Det vil formentlig presse omkostningerne og give et lønpres, siger Finn Brøndum.

I de kommende måneder vil det såkaldte erhvervsuddannelsesudvalg komme med anbefalinger, der synliggør, at en erhvervsuddannelse kan føre til en videregående uddannelse.

Det skal blandt andet være med til at undgå manglen på faglærte i fremtiden, mener Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

- Nu har vi brugt 10 år på at tale erhvervsuddannelserne ned, så lad os se, om vi - på bare et par år - kan tale dem op, fordi der reelt sker nogle ændringer nu, som gør, at det er en bedre uddannelsesvej, siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109