23948sdkhjf

Underleverandørernes rammebetingelser skal være i orden

Engskov Maskinfabrik A/S i Ringsted hører til de mange danske virksomheder, der har valgt også at etablere sig i Østeuropa. Danmark bør skabe bedre rammebetingelser for industrien, hvis man fortsat ønsker at holde på dansk knowhow og arbejdskraft, lyder budskabet fra virksomheden.
Produktionschef Jes Gravesen, Engskov Maskinfabrik, er ikke i tvivl om, at der er mange måder, hvorpå den nye regering kan styrke den danske industri og optimere rammebetingelserne.

Men det kræver ifølge ham en bedre føling med virkeligheden, end man hidtil har præsteret.

Først og fremmest er det ikke gavnligt for virksomhederne med de stigende afgifter, mener han.

- Man er meget fokuseret på de virksomheder, der har skabt velstanden i Danmark. Men der presses på, bl.a. på miljøområdet, med stigende afgifter (herunder øget NOx-afgift). Selvfølgelig er det vigtigt med miljøet, men vi ligger i forvejen meget højt på den del i sammenligning med andre nationer. Det, synes jeg, er tankevækkende, mener Jes Gravesen.

- Resultatet bliver, at mange danske virksomheder vælger at flytte til udlandet, hvor rammebetingelserne er bedre, pointerer han.

Engskov Maskinfabrik har selv for år tilbage etableret et velfungerende selskab i Polen og har på den måde flere ben at stå på i markedet.

- Når danske virksomheder flytter hele produktionen til udlandet, forsvinder den vigtige produktionstekniske knowhow og erfaring, der burde medvirke til at bevare danske arbejdspladser og skabe vækst også i fremtiden, konstaterer Jes Gravesen og fortsætter:

- Stigende afgifter rammer de danske underleverandører og fremstillingsvirksomheder direkte på deres konkurrenceevne, der er presset nok i forvejen. Det er svært at forestille sig, at en virksomhed som fx Vestas ville eller kunne starte op i Danmark i dag med de aktuelle rammebetingelser, mener Jes Gravesen.

Vækstens forskellige veje

På spørgsmålet om, hvad underleverandørerne og SMV’erne som sådan selv kan gøre for at vokse og tilkæmpe sig markedsandele, svarer Jes Gravesen:

- SMV’erne udgør en pæn del af de danske fremstillingsvirksomheder og er generelt kendt for stor dynamik og fleksibilitet, hvilket er en konkurrencefordel. Nogle vælger at satse på eksportmarkedet, men det kan være svært at slå igennem her, og det kræver mange ressourcer, som man typisk ikke har i en mindre virksomhed, siger han.

- I denne tid er det vigtigt at kende virksomhedens økonomi ned i hver enkelt lille detalje, og man må have et rationelt fokus fx på bestilling af varer. Outsourcing er yderligere en mulighed. Det kan være svært at argumentere for ikke at gøre det. For os har det været et must at etablere selskab i Polen, fortsætter han.

Endelig er der automatiseringen som vækstmulighed:

- Brugen af robotter kræver ofte store serier. Hvis robotsvejseteknologi skal fungere i stålbranchen, er det vigtigt, at programmeringen ikke må være for tids- og ressourcekrævende. Der må ikke være styringstekniske udfordringer. Samtidig skal svejserobotten være "skarp" – lige fra det første emne, fastslår Jes Gravesen, der anerkender, at man især i den spåntagende verden har stor gavn af robotter i mange danske virksomheder. Ÿ

Fakta om den polske afdeling:

J&J Steel er et datterselskab af Engskov Maskinfabrik A/S.

Datterselskabet blev etableret den 1.november 2007.

J&J Steel er placeret i byen Olsztyn og beskæftiger ca. 12 certificerede svejsere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08