Gennemført automationsstrategi hos Chr. Hansen
Den nye automationsstrategi skal sikre virksomheden en fortsat førerposition på verdensmarkedet for ingredienser til fødevareindustrien og beslægtede områder. Selve procesautomationen er en naturlig del, mens en anden og mindst ligeså betydende funktionsudvidelse er at få indført en effektiv sporbarhed på produkterne.
Tillige er den centrale engineering-afdeling, der har til huse på fabrikken i Avedøre, supportafdeling for både de danske og de udenlandske fermenteringsfabrikker. Øvrige fabrikker, som hovedsagelig er ekstraktionsanlæg, har et lavere automationsniveau og serviceres hovedsageligt lokalt.
For at kunne imødekomme kravene på automationsområdet er det nødvendigt, at der er visse interne standarder, der er gennemgående på procesanlæggene, som er kernen i hele virksomhedens produktion.
- Heri ligger al viden om processen integreret, og derfor er det vanskeligt for eksterne eller lokale systemhuse at lave en effektiv support. Det er også nødvendigt, at funktionerne er ensartede fra fabrik til fabrik, hvis vi selv skal være kvalificerede supportere. Fabrikkerne arbejder 24/7, og det kræver, at vi er effektive, siger Søren Dahl Nielsen og fortsætter:
- Kontrolsystemerne er standardiseret på den måde, at på fabrikkerne i Europa er der anvendt ABB-udstyr, og i USA er der anvendt Allen Bradley PLC med Wonderware HMI og ArchestrA.
S88-standarden
Det er en kendt sag, at farmaceutiske produkter, der skal eksporteres til USA, skal være FDA-kvalificerede, men efterhånden er det ved at være generelt gældende for al medicinalproduktion.
- Også for ingredienser til fødevarer møder vi oftere og oftere krav om produkternes sporbarhed. Derfor har vi en løbende opdatering af vores fermenteringsanlæg, så de bliver struktureret i henhold til ISA-standarden S88, der gælder for batch-produktion. Tillige er vi også begyndt at se på S95-standarden for vores produktions-IT, siger Søren Dahl Nielsen.
- Når S88 er implementeret på et anlæg, er produktionssekvensen fastlagt, og derved forenkler det indsamling og registrering af produktionsdata også når der sker manuelle operationer f.eks. i form af tilsætning af afvejede råvarer i sække, fortsætter Søren Dahl Nielsen.
Projekter efter V-modellen
Global Engineering er involveret i alle projekter på fermenteringsfabrikkerne, og derfor er en del af medarbejderne projektledere.
- Vi er altid med i kravspecifikationerne, funktions- og designspecifikation samt design review. Kodning og opbygning overlader vi gerne til eksterne systemhuse eller konsulenter, som ofte kan bidrage med specialviden inden for deres fagområde, fortæller Søren Dahl Nielsen og fortsætter:
- Så deltager vi igen i test- og idriftsætningsfaserne. FAT-testen holder vi op imod funktionsspecifikationerne, og SAT-testen, som er en del af idriftsætningen, holder vi op mod kravspecifikationerne. På den måde involverer vi os selv og sikrer, at systemerne er programmeret efter vores standarder, så vi kan genkende struktur og funktioner, når der senere bliver behov for support.
Efterfølgende er der eventuelt tilbage at FDA-kvalificere systemerne.
- Den del kan eventuelt overlades til eksterne konsulenter, der har specialiseret sig i at gennemføre kvalificering og lave den omfattende dokumentation, siger Søren Dahl Nielsen. Et glimrende eksempel på praktisk gennemførelse af automationsstrategien finder vi netop på Chr. Hansens fabrik i Roskilde.
Nyt ABB DCS-system
På fermenteringsfabrikken i Roskilde, der hovedsageligt producerer ingredienser til sundheds- og medicinalprodukter, er det mangeårige ABB Advant OCS-system ved at blive udskiftet til et topaktuelt ABB 800xA-system. Årsagen er primært, at produktionen skal kvalificeres, og derfor implementerer man Chr. Hansens aktuelle husstandarder med batch-kontrol i henhold til S88eren. Yderligere integreres Audit Trail til versionsstyring.
- Vi er langt henne med konverteringen og den øvrige programmering, og konvertering samt opdatering af skærmbilleder er opgaven i øjeblikket, fortæller Boje Jepsen, der er kemiingeniør og projektleder.
Nyt i denne sammenhæng er, at det er brugeren selv, der forestår systemintegrationen af ABBs DCS-system. Ganske vist er der ansat eksterne konsulenter til at udføre de mange tidskrævende arbejdsoperationer, som Global Engineering ikke selv har kapacitet til. Boje Jepsen har for tiden sit skrivebord i Roskilde og følger hele processen på nært hold for at sikre, at projektet "kører lige efter bogen".
- At indgå i engineeringen af et DSC-system kræver meget af os, og derfor har vi været på flere kurser hos ABB for at lære system og software at kende til bunds, fortæller Boje Jepsen og siger videre:
- En af de eksterne konsulenter, vi har hyret til at lave implementeringen, er en af ABBs egne programmører, der har arbejdet med 800xA i flere år, og på den måde har vi en masse erfaring at trække på.
Glidende ibrugtagning
- Vi har ikke "råd" til at lukke fabrikken i et år, for at vi teknikere kan arbejde med programmering, test, idriftsætning og validering af det nye 800xA-system, og derfor kører vi det gamle og det nye system parallelt via interfaces. På den måde kan vi indsætte de enkelte moduler, efterhånden som de bliver testet og dokumenteret, og vel at mærke mens fabrikken kører normal produktion, forklarer Boje Jepsen.
Han forudser, at hele projektet vil vare længe endnu, og at der vil gå måske op imod 8-10 år, inden Advant-systemet endeligt kan demonteres.
Fakta
Chr. Hansen A/S leverandør af ingredienser til fødevarer og medicinalvarer.
Virksomheden er grundlagt i 1874 af farmaceuten Chr. Hansen. Under hans tidligere forskning havde han udviklet en procedure til at udvinde ren og standardiseret osteløbe-enzym fra kalvemaver. Denne nye metode revolutionerede produktionen af sunde mejeriprodukter. Senere påbegyndtes også en produktion af naturlige farver til smør og ost.
Chr. Hansen er en meget speciel form for virksomhed. Stort set ukendt uden for deres fagområde, men flere hundrede millioner mennesker over hele verden nyder hver dag deres produkter i de fødevarer, de spiser. Der er en god chance for, at du fik en bid af Chr. Hansen her til morgen. Måske har du nydt lækker cremet yoghurt, en god italiensk salami eller en ost med et godt bid i? Chr. Hansens naturlige ingredienser er vigtige bestanddele af deres kunders produkter - ingredienser såsom koaguleringsmidler og kulturer, som giver fødevarer deres individuelle karakter.
Osteløbe og kulturer til surmælksprodukter er i dag virksomhedens nøgleprodukter, mens naturlige farvestoffer til fødevarer og drikkevarer er et stærkt voksende område. Tredje hovedområde er en produktion af ingredienser til sundheds- og medicinalprodukter. Inden for alle tre områder er virksomheden verdensførende.
Chr. Hansen har produktionsvirksomheder og salgskontorer i 30 lande. Udviklingscentrene ligger primært sammen med de store fermenteringsanlæg i Danmark, Tyskland, Frankrig og USA. Der er ca. 2.300 ansatte på verdensplan, hvoraf de ca. 1000 arbejder i Danmark.
Omsætningen i forretningsåret 2010 11 var på 636 mio. euro.
Kilde: www.chr-hansen.com