Undersøgelse af energisamarbejde med vækstlande
To forskere fra Aarhus Universitet, Business and Social Sciences skal være med til at undersøge, hvordan EU kan samarbejde med konkurrerende vækstlande som Kina og Indien på energiområdet.
- Både EU og vækstlandene er forbrugere og ikke producenter af energi. Derfor er begge afhængige af energiressourcer udefra. Selv om de konkurrerer om eksempelvis olie, har de disse udfordringer til fælles og kan f.eks. samarbejde om at udvikle ikke-fossile energikilder, siger professor Knud Erik Jørgensen fra Institut for Statsskundskab.
Han og institutkollegaen post.doc. Yonatan Schvartzman deltager i et forskningsprojekt med forskere fra både vækst- og EU-lande som Kina, Indien, Tyskland og Storbritannien. På flere topmøder har EU fastslået, at mulighederne for et energisamarbejde skal undersøges, og det er projektets mål at analysere disse muligheder. Tyske Volkswagen Stiftung støtter arbejdet med en lille million euro.
Pengene skal blandt andet bruges til at undersøge, hvorvidt landene kan samarbejde om en mere effektiv udnyttelse af den energi, som allerede er til rådighed. Et land som Kina har i kraft af sin enorme vækst hårdt brug for nye energiløsninger. Danmark kan blive en vigtig medspiller.
- Kineserne er meget interesserede i at finde alternative energikilder og energieffektive løsninger. Det er et område, hvor Danmark er langt fremme, f.eks. inden for vindenergi. Så Kina er et oplagt marked for eksport af energiteknologier, siger Knud Erik Jørgensen.
Med hjælp fra både europæiske og oversøiske tænketanke vil projektet munde ud i en række konkrete anbefalinger til, hvordan EUs politikere skal gribe energisamarbejdet med vækstlandene an. Det er vigtigt, at resultaterne ikke hænger fast i forskningsverdenen.
- VolkswagenStiftung lægger vægt på, at vores resultater skal kommunikeres bredt ud, så de får konkret politisk betydning. Med i gruppen har vi da også forskere med gode politiske kontakter f.eks. er repræsentanten fra universitetet i Rio de Janeiro rådgiver for den brasilianske præsident på energiområdet, så mulighederne skulle være gode, vurderer Knud Erik Jørgensen.mola