Jellingestenene i kontrolleret klima
I december 2011 blev afskærmningen over Jelling stenene, der er på UNESCOs verdensarvsliste, indviet af kulturminister Uffe Elbæk. Afskærmningerne er resultatet af mange års overvejelser og en nødvendighed for at bevare de unikke mindesmærker. Udover de æstetiske hensyn skulle løsningen leve op til en række specifikke tekniske og funktionelle krav. De tekniske installationer har bl.a. omfattet et klimaanlæg, som skulle sikre stenene for fremtiden samt optimal præsentation for publikum i al slags vejr.
Problemer med revner og afskalning har været kendt i mange år, idet det allerede i 1823 blev foreslået at der blev opført et beskyttende tag af tegl, da sognefogeden i Jelling var bekymret over en revne i Haralds sten, der er den største af de to seværdigheder, og som i øvrigt står på den plads hvor den blev placeret i år 965.
Projektet er næppe blevet gennemført og først i 1942 blev der fremstillet en lærredspose der sammen med isolation af halm blev anvendt til at dække stenene om vinteren. Efter 15 år var poserne slidt op og så skete der ikke mere på den front før i 1975, hvor man lavede en trekantet pyramideoverdækning om vinteren. Denne konstruktion blev dog kun anvendt i nogle få år, bl.a. fordi det var risikabelt for runestenene at opsætte og nedtage overdækningen hvert år.
Bekymringen for stenenes tilstand fortsatte og i 2006-08 blev der taget ny teknologi i brug for en grundig undersøgelse af runestenene. I 2007 blev begge runesten 3D lysskannet, og det blev konstateret, at der både var sprængninger og særligt foruroligende hulrum i begge sten.
Efter en dialog mellem Kulturarvsstyrelsen og UNESCOs verdensarvscenter i Paris blev det besluttet at runestenene i fremtiden skulle stå i et kontrolleret klima. Man ville undgå påvirkning af fugt og frost samt eliminere risikoen for fysiske skader og forhindre yderligere revnedannelser og afskalninger.
I 2009 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om permanent beskyttelse af runestenene, og i marts 2010 blev arkitekt Erik Nobels forslag nomineret som vinder blandt i alt 157 forslag. Overdækningen, hvor den synlige del består af bronze og glas, er finansieret af en særbevilling fra Folketinget på 6,5 mio. kr. og en donation fra Velux-fonden på 4,7 mio. kr.
Store krav til æstetik og holdbarhed
At indkapsle Danmarks dåbsattest er en større udfordring for arkitekter, rådgivere og entreprenører. Både til det, der er synligt for publikum og til de skjulte komponenter er der stillet særlige krav til styrke og lang levetid. Samtidig var kravet en æstetisk løsning der eksponerer stenene optimalt og passer ind i omgivelserne med kirken og de to markante høje der indgår i det samlede historiske monument. De store bronzeelementer er der kun et par firmaer i Danmark der kan støbe og det jernfri, farveløse glas måtte man hente i Tyskland.
Ud over den fysiske afskærmning af glas og bronze omfatter installationen et klimaanlæg samt belysning så de to runesten også kan studeres om aftenen.
Kontrolleret klima året rundt
Såvel Kulturarvstyrelsen som arkitekten stillede store krav til de tekniske installationer, både til den fysiske udformning af komponenterne og funktionaliteten. Klima- og ventilationsanlægget, der er bygget ind i afskærmningernes bronzegavle skal således fungere lydløst og sikre at stenene befinder sig i et kontrolleret klima året rundt.
Klimastyringen er leveret af IBA System ApS der har afdelinger i Aalborg og Århus. Klimastyringens opgave er at styre og overvåge temperatur og luftfugtighed i afskærmningerne. Der er etableret gulvvarme så temperaturen under runestenene ikke kommer under 5°C, og opvarmning af luften sker via en el-varmeflade i ventilationssystemet.
Når lufttemperaturen i afskærmningen kommer under setpunktet på 5°C starter opvarmningen ved at der blæses varm luft ind i udstillingsdelen med en indstillet indblæsningstemperatur. Der er ikke etableret et egentligt køleanlæg, men ventilatorerne starter, når indetemperaturen overstiger 25°C.
Både af hensyn til stenene og publikum er det vigtigt at styre luftfugtigheden, så der ikke opstår dugdannelser på hverken sten eller bygningsdele. Derfor er der kontinuerlig måling af temperatur samt beregning af dugpunktstemperatur ude og inde. Desuden måles stenenes overfladetemperatur med en infrarød temperaturføler. Ud fra de målte og beregnede værdier, sørger styringen, der fysisk er monteret på loftet i kirkens våbenhus, for start og stop af affugter ud fra foruddefinerede setpunkter.
Diskret installation med høje kvalitetskrav
Som tidligere nævnt stilles der store krav til de tekniske installationers funktionalitet og holdbarhed. Men det er også et krav at installationer og komponenter er så diskrete som overhovedet muligt. Således er der ikke synlige lyskilder, men lyset er ført frem til åbninger i tagfladen med fibre fra lyskilder der er anbragt i gavlen. Ligeledes er der valgt en fugtigheds- og temperaturføler hvor selve sensoren føres frem til en lysåbning i taget via et kabel, og sensorelektronikken befinder sig i gavlen. Faktisk er sensoren den eneste synlige tekniske komponent i afskærmningen.
- Fra arkitektens side var der et uomgængeligt krav til den fysiske udformning af fugtighedsmåleren, og vores krav var, at vi kun ville installere den bedste kvalitet vi kunne finde på markedet. Derfor valgte vi en fugtighedsmåler fra det østrigske firma E+E Elektronik, som i Danmark er repræsenteret af Hans Buch A/S, siger afdelingsleder Jan Sørensen fra IBA System.
Fugt- og temperaturtransmitteren er af typen EE23 med 5 meter kabel mellem sensor og transmitterdel. Måleområdet er 0-100 % RH og -20 - +60°C med analoge udgangssignaler fra 0-10 VDC. Produktchef Flemming Bøge fra Hans Buch A/S glæder sig over endnu en leverance af E+E produkter.
- Det sker oftere og oftere at der stilles særlige krav til designet, når sensorer skal installeres synligt på vægge eller lofter, og her kan vi tilbyde et stort sortiment fra E+E Elektronik, hvor også kvaliteten er helt i top, siger Flemming Bøge.
I det første år er der etableret datalogning hvert 5. minut af de væsentligste klimaparametre og i tilfælde af problemer med temperatur, varme eller fugt afgives en alarmmelding til op til 5 forskellige telefonnumre ved hjælp af SMS. Efter den første uges indkøring i december 2011 har teknikken i afskærmningerne fungeret upåklageligt, og også efter at frosten har sat ind, har de to runesten stået lunt og tørt i afskærmningerne til glæde for det store publikum, der besøger monumenterne året rundt. jli
Kilder: Kulturstyrelsen m.fl.