23948sdkhjf

IQ Metal investerer i automatisk bukkecelle

IQ Metal i Hasselager har netop investeret i en fuldautomatisk bukkecelle bestående af en Gasparini kantbukker og en Starmatic robot.
IQ Metal A/S i Hasselager ved Århus har netop taget en bukkecelle, bestående af en tre meter 100 tons Gasparini kantbukker og en 50 kilo Starmatic robot, med pre-loader og fem udsorteringspaller i brug.

Installationen er købt hos Matech ApS, mens installation, service og undervisning er foretaget af Sertech ApS. Normalt benytter Sertech ApS Motoman robotter i deres automationsløsninger, men i dette tilfælde ønskede kunden selv en Starmatic robot til at udføre opgaven, og der leveres med det, kunden ønsker.

- Vi råder over en mindre bukkecelle i forvejen med en Starmatic robot, og det er erfaringerne herfra, vi ønsker at benytte i det videre automationsforløb, fortæller fabriksdirektør Jesper Z. Nielsen fra IQ Metal.

- Vi startede med at automatisere en lille kantbukker for at lære teknologien og faldgrupperne at kende. Det er svært at automatisere kantbukning, da det ofte er mindre serier, der skal produceres. Derfor kræver det stort fokus på at nedbringe omstillingstiden til et minimum således, at emnerne kan produceres kontinuerligt.

Cellens opbygning

Cellen består som skrevet af en tre meter 100 tons Gasparini kantbukker og en 50 kg Starmatic robot. Cellen er bygget op, så der er to pallepladser til råmateriale og fem pladser til udsortering af færdige emner.

Cellen er udstyret med separat pre-loader, der lægger råmaterialet klar i nulpunktsfixturet, således at hovedrobotten ikke skal bruge tid på at finde nulpunkterne på emnet, men kan tage det direkte og straks begynde bearbejdningen.

Hovedrobotten kører på en traversskinne foran maskinen, og kan derved nå alle pallepladserne, både på load- og unload-siden, samt den vendestation med sugekopper, der er monteret i forlængelse af kantbukkeren.

Kræver stort fokus

Virksomhedens erfaring er, at det kræver seriestørrelser på cirka 100 styk, før det kan betale sig at benytte robotcellen.

- Endnu vigtigere er det, at emnerne kommer igen, for at det kan betale sig. Det tager ikke lang tid at stille om, hvis først programmet og gribere er lavet. Men første gang et emne skal indkøres, er det lidt mere tidskrævende, forklarer Jesper Z. Nielsen.

Han mener, at man skal tænke sig godt om og afse de nødvendige ressourcer, inden man går i gang.

- Der er ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at automatisere herhjemme, hvis vi ønsker at fastholde produktion i fremtiden. Men det kræver stor opmærksomhed fra både medarbejdere, ledelse og leverandørens side, hvis projektet skal lykkes. Det er ikke så let, som det ser ud.

- Fra ledelsens side kræver det selvfølgelig, at man afsætter de nødvendige ressourcer til uddannelse, værktøjer, og hvad der hører sig til uden om cellen. Ligeledes skal man blive ved at følge og komme til bunds i selv de mindste problemer og ikke slippe det, før det kører optimalt.

- Vi har dog været ovenud tilfredse med vores samarbejde med Sertech, der har løst alle de problemer, der har været her under indkøringen. Kun ni arbejdsdage efter at det første hul blev boret i fabriksgulvet kørte vi produktion, og det har vi iøvrigt gjort siden siger Jesper Z. Nielsen.

Minimer lønandelen

IQ Metal driver desuden produktion i Polen, og oplever et generelt prispres i forhold til landene omkring os og de tidligere østlande i særdeleshed.

- Der er ingen tvivl om, at vi må automatisere herhjemme for at kunne være konkurrencedygtige og fastholde produktion i Danmark.

- Selvom vi automatiserer og på trods af, at en bukkecelle reducerer lønandelen, kan jeg via vores polske datterselskab se, hvor pressede danske virksomheder generelt er.

- Men i Danmark er vi også fem gange så dyre på alt rundt om cellen. Det er altså ikke kun selve lønomkostningen, der belaster konkurrenceevnen. Og det stopper ikke ved de øgede omkostninger til eksempelvis servicemontører, administration og logistik. De rammeomkostninger der pålægges danske producerende virksomheder i form af skatter, afgifter og administration, ser jeg som et meget stort problem på sigt.

- Efter vi er blevet mere globale kan vi virkelig mærke prispresset, og mange af de ordrer, vi fremstiller i Polen, ville slet ikke gå til en dansk virksomhed, hvis vi skulle fremstille dem herhjemme, slutter Jesper Z. Nielsen. Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081