Fjernkontrol via tavle-pc
En handy og anvendelig fjernbetjening er for Ølgod Tekniske Værker en væsentlig del af et velfungerende SRO-system. En smartphone er for lille, og en bærbar pc er for langsom og uhandy. En tavlecomputer er derimod så hurtig og praktisk, at den passer perfekt som fjernbetjening af ØTVs SRO-løsning IGSS.
Ølgod Tekniske Værker, der leverer varme og brugsvand til byens forbrugere, var efter blot to uger med deres tre nye tavle-pcer ikke i tvivl om, at de endelig har fundet det perfekte værktøj til fjernstyring af deres forskellige procesanlæg.
- Vi har haft SRO-systemet IGSS fra 7-Technologies siden 1998 og har faktisk altid efterlyst en god fjernbetjeningsløsning, siger ØTVs maskinmester igennem 15 år Henrik Linding Jessen.
- Vi har prøvet med forskellige bærbare computere og vi har prøvet med en smartphone, men det har ikke virket optimalt, og det er først nu, at vi er helt i mål, siger.
Hurtig og handy
At kunne fjernbetjene og overvåge de forskellige anlæg har ifølge Henrik Linding Jessen en række væsentlige fordele. Og det er uanset om man er fysisk tilstede ved anlægget eller på døgnvagt hjemme i sit eget hus.
- Det føles mere naturligt og praktisk, at kunne lukke en ventil eller starte en pumpe mens man er ude på anlægget, frem for at skulle rende op foran en pc i kontrolrummet, siger han.
- Før vi fik tavlecomputerne brugte vi bærbare computere, men det fungerede bare ikke rigtigt. Det tager lang tid at starte Windows, og det er knap så fikst at stå derude ved anlægget og balancere med en bærbar i hånden.
ØTV har fire mand i den ubemandede 24 timers drift, og når der holdes vagt hjemme i eget hus går de bærbare computere bedre an. Men tavlecomputeren vinder alligevel, for den kan tændes og være på netværket i løbet af få sekunder, og er ikke som en typisk pc 2-3 minutter om at være parat.
- Samtidig påpeger Henrik Linding Jessen, at tavlecomputerens meget lange batterilevetid er et stort plus i det daglige arbejde både på anlægget og på hjemmevagten.
- Vores operatører tager en tavlecomputer med hjem og kan herfra få fat i alle de computere, der er koblet op på vores LAN.
- Når der kommer en alarm på telefonen, tænder de tavle-pcen og kan straks tage stilling til problemet og hvordan det løses. De fleste ting kan klares direkte på tavlecomputeren, uden operatøren skal ud og køre. Men der er selvfølgelig visse hændelser, der kræver at man bevæger sig fysisk hen til vandværket eller til det flis-fyrede varmeværk, hvis fejlen er af elektrisk eller mekanisk karakter
10 tommer er rigeligt
Fjernbetjeningen foregår via en viewersoftwaren VNC, som Ølgod Tekniske Værker anvender som generelt fjernbetjeningsprogram til samtlige anlæggets pcer. Løsningen, der kræver både kode og stregkodeskanning for at komme i gang, skulle være ganske sikker, og da det "blot" er en viewer, afvikles der ikke noget program på selve tavlecomputeren.
- Man overtager simpelthen pcen eller serveren og kan betjene den akkurat som hvis man sad foran den, siger Henrik Linding Jessen, der med en fingerbevægelse hopper ind på serveren og viser de forskellige applikationer, der er adgang til.
IGSSen har fat i lige knap 2.000 objekter, og de forskellige grafiske oversigtsbilleder kan se lidt tætpakkede ud på den relativt lille berøringsfølsomme skærm.
- Men det er ikke noget problem, siger Henrik Linding Jessen, mens hans store maskinmesterfingre behændigt manøvrerer rundt på det grafiske oversigtsbillede og får fat i den rigtige ventil.
Et lille klik frembringer musen, som følger med i VNC-vieweren og herefter hopper han let ind i det relativt lille tekstfelt og ændrer en værdi. Det ser let ud, og det er det ifølge Henrik Linding Jessen også. Og det er præcis derfor, at denne relativt lille berøringsfølsomme skærm er så optimal til opgaven.
- Den er tændt og på netværket med det samme og det er naturligt og let at manøvrere rundt samt zoome ind og ud med fingrene præcis som alle med en tavle-pc eller en smartphone er blevet vandt til efterhånden.
- Vi har faktisk prøvet at køre fjernbetjening af IGSS på en smartphone, men det blev alligevel for småt, siger Henrik Linding Jessen.