Fuld fokus på maskinsikkerhed og fjernkontrol
DAu-konferencen den 17. marts hos Siemens i Ballerup belyste på glimrende vis de problematikker, der opstår, når to i princippet modsat rettede ønsker skal koordineres og fungere i praksis.
Det var et af budskaberne på DAu-konferencen i Ballerup med fokus på spørgsmålet om, hvorvidt Functional Safety og Remote Access er forenelige mål?
Functional Safety har flyttet sig meget siden ophævelsen af EN 954 for lidt over tre år siden. Dengang var man stadig usikker på anvendelse af de nye standarder og diskuterede brug og fortolkning. I dag oplever vi den praktiske brug af den ”nye” safety som en naturlig del af hverdagen. Derfor fik konferencen også et skær af erfaringsudveksling på det sikkerhedsmæssige, og det blev på glimrende vis suppleret med input om sikkerhedsproblematikkerne i forbindelse med Remote Access til maskiner, procesanlæg og hele fabriksnetværk.
Personsikkerhed
Arbejdstilsynets input kan ikke undværes på en konference om sikkerhed. Erik Lund Lauritsen, som repræsenterede AT, sagde meget rammende:
- Hvad er egentlig forskellen på at sidde i et lukket kontrolrum og styre et procesanlæg eller at gøre det samme hjemme fra stuen? Ingen af operatørerne kan alligevel se, hvad der sker på anlægget.
Han gav os også et helt anderledes eksempel på Remote Access; nemlig selvkørende og ubemandede maskiner eller robotter, og hvordan med sikkerheden, når fx en førerløs vogn kører på de almindelige gange på et hospital, og hvor både ansatte, patienter og besøgende færdes?
Remote Access eller ikke – hans budskab var, at enhver maskine skal have personsikkerheden indbygget på stedet, så den ikke bliver afhængig af for eksempel en dårlig trådløs forbindelse til en ekstern overvågning eller sikkerhedsfunktion.
Sluttelig informerede Erik Lund Lauritsen om det standardiseringsarbejde, der er i gang for at samle de to nugældende standarder EN 13849 og 62061 i én standard, EN 17305. Målet er, at den skal give en bedre forståelse, og den giver endvidere mulighed for brug af hjælpeværktøjer.
"Sikkerhed er vital for virksomheden”
Så kontant var budskabet fra David Reade fra Rockwell Automation i UK. Han nedbrød det til et enkelt begreb, de tre C’er, der står for henholdsvis Culture, Compliance og Capital. Compliance og Capital eller regler og økonomi er mekaniske begreber, som vi alle er underlagt til daglig, men at vi i sikkerhedsmæssig forstand inden for automation også skal gøre overvejelser i forbindelse med virksomhedskulturen, er nok nyt for de fleste af os. Men vi må tænke over det.
Cases med Remote Access
Konferensen blev krydret med tre cases fra den virkelige verden.
Først gennemgik Thomas Bjerg fra Cowi et projekt med fjernstyring og –overvågning af en svingbro over kanalen ind til Næstved. Her skulle der tages hensyn til sikkerheden for såvel skibstrafik, som kørende og gående trafik, og det hele skulle koordineres med og godkendes af Vejdirektoratet, politiet og Søfartsstyrelsen. Det lykkedes at komme igennem, og løsningen, hvor der blandt andet er anvendt ni videokameraer til overvågning, fungerer tilfredsstillende for alle.
Thomas Hoffmeyer fra Rambøll gennemgik sikkerhedsovervejelser på Avedøreværket. Det er helt specielle forhold på et kraftværk. Et kraftværk indeholder så enormt store energimængder, og en fejl her kan resultere i en katastrofe med flere dødsfald som følge. Han sagde:
- Med en rigtig risikovurdering kan en operatør ikke skade anlægget, og så er det ligegyldigt, om han sidder i kontrolrummet eller derhjemme.
Endvidere påpegede han sikkerhedsrisikoen ved uautoriseret indtrængning i de fejlsikre systemer. Ved at sætte dem ud af spillet kan skaderne blive meget store.
Haas-Meincke laver bagerimaskiner og eksporterer dem til hele verden. Hans-Christian Jørgensen fortæller om deres cirka 10 års erfaring med Remote Access til de over 500 anlæg, de har leveret gennem tiden.
- Det giver store fordele for kunden, idet vi kan minimere nedetiden i forbindelse med fejlfinding og service. Vi sparer rejsetid og rejseomkostninger, når vores teknikere hurtigt kan indlede en fejldiagnostisering, fortalte han.
Haas-Meincke har i samarbejde med Secomea i Herlev udviklet et koncept, der dels bygger på sikre fysiske løsninger kombineret med et sæt retningslinjer med sikkerhedsprocedurer, der skal overholdes og derved minimere risikoen for menneskelige fejl.
Konferencen, som DAu’s udvalg, Safety Erfa-gruppe, havde tilrettelagt, havde cirka 90 deltagere. Safety Erfa-gruppen sluttede med at lave lidt reklame for sig selv, idet de gerne vil have flere medlemmer ind – og det er gratis at være med.