Prisfald på olie kan løfte dansk eksport
De lave oliepriser tvinger nytænkning og optimering ind i den danske olie&gas-sektor. Nye optimerede løsninger kan danne grobund for øget eksport og øget dansk aktivitet på den globale offshore-scene.
Det er situationen i den danske olie og gassektor lige nu, og på den lange bane kan det nye økonomiske pres føre til en styrket dansk position på den internationale scene.
Det vurderer Johannes Bie, som er direktør for olie&gas i organisationen Offshoreenergy.dk, som har 270 underleverandører og aktører i offshore-sektoren som medlemmer.
”Når indtjeningen bliver halveret på grund af prisfald på olien, udløser det helt nye krav til underleverandører, som tvinges til fuldt fokus på ’cost reductions’, fordi de bliver presset på prisen,” siger Johannes Bie.
Derfor vil den aktuelle situation også kunne få det positive output, at der bliver optimeret i produktionen og udviklet nye smarte løsninger. Og hvis de danske underleverandører og operatører i branchen kommer først med de smarte løsninger, så styrkes mulighederne rundt omkring i verden.
”Derfor har vi også to overskrifter, vi arbejder efter lige nu, det er internationalisering og cost reduction, ” siger Johannes Bie til magasinet Offshore, udgivet af Jern & Maskinindustrien.
Brug for vedligehold
Selvom Johannes Bie erkender at faldet i olieprisen har slået hårdt i sektoren, så mener han også, at de negative overskrifter har været for voldsomme.
”Når indtægtssiden bliver halveret, så bremses der jo lidt op, og nogen får annulleret en ordre. Men drift og vedligehold kører jo videre, og det er altså et område, der dækker 8,4 milliarder kroner. Alle de mennesker, der arbejder med det, fortsætter jo ufortrødent,” siger olie&gas direktøren.
Mindre incitament
Selvom Johannes Bie ser muligheder for fremtiden, så lægger han ikke skjul på, at der også er udfordringer. Og en af de helt store er, at incitamentet for at eftersøge nye oliefelter falder, når prisen for en tønde olie er så lav, som den er. Men selvom de ydre faktorer ændrer sig, så fortsætter Offshoreenergy.dk arbejdet som det nationale videnscenter og innovationsnetværk, der via en række projekter og initiativer hjælper de 270 medlemmer inden for både offshore olie & gasproduktion og offshore vindenergi med at skabe vækst.
Og de faldende oliepriser presser også vindsektoren, da prisen på strøm falder, når olieprisen falder.
”Derfor skal vi også drage synergier fra den ene branche til den anden, og det er muligt. For rigtig mange udfordringer er de samme i begge sektorer, og halvdelen af vores medlemmer arbejder i både olie&gas og i vind,” siger Johannes Bie.