23948sdkhjf

Landbrugsmaskine-producenter klynger sig til nicher

Selv om He-Va på Mors stadig laver nydelige millionoverskud, så er maskinproduktionen strukturelt truet i Danmark, fortæller direktør Villy Christiansen.
- Danske landbrugsmaskiner er først og fremmest nicheforetagender, for de tyske gigantproducenter kan vi slet ikke konkurrere med.

Sådan betegner Villy Christiansen, adm. direktør hos He-Va i Nykøbing Mors, den danske maskinbranche.

- Det, vi sælger, er typisk produkter, som de store producenter ikke gider at lave, fordi der er for lidt salg i det for dem. Vi sælger for eksempel meget i England og Sverige, hvor man har behov for at arbejde i nogle svære jordtyper, forklarer direktøren til Metal Supply.

Brancheanalyse
De danske producenter af landbrugsmaskiner genererer over en bred kam store millionoverskud. To tredjedele kører med sorte tal for tredje år i streg, mens to aktører har præsteret store underskud de sidste to år.

Oversigter over aktørernes økonomske udvikling i seneste regnskabsår kan findes i de to nedestående artikler, der udgør første del af Metal Supplys brancheanalyse:

Læs: Maskinproducenter øger overskuddet trods hård modvind

Læs også: Maskinproducenter presses på omsætningen
Når det ikke er muligt for danske producenter at konkurrere på de mest udbredte maskiner som eksempelvis standardplove, så hænger det ifølge Villy Christiansen sammen med, at Danmark har for lille et hjemmemarked. Kun 17 procent af He-Va’s produktion sælges i Danmark.

- Tyskernes kæmpe hjemmemarked betyder, at de kan sende flere produkter ud for at blive afprøvet og tilpasset. Man skal ud på de store gårdbrug og få kørt nogle hektarer. Og så har de ikke de omkostninger på salg og transport, som vi har, når vi eksporterer.

Et skridt frem, to tilbage
Selv om He-Va laver nydelige overskud, så skal der stadig kæmpes i Danmark for at bevare produktionen, mener han. Især Østeuropa med lavere lønomkostninger kommer ifølge Villy Christiansen stormende og tager konkurrencen op.

- Kan vi rationalisere os til at producere billigt nok, kan vi tage konkurrencen op imod dem. Vi skal også være dygtige nok på indkøb og købe de dele, som vi ikke producerer selv, som bolte og kuglelejer, direkte fra producenterne.

He-Va klarer sig umiddelbart glimrende, når man kigger på bundlinjen. Med et overskud på 23,8 mio. før skat i 2014 er He-Va dog gået 16 procent tilbage på bundlinjen i forhold til året før.

Især det vesteuropæiske marked står stille på grund af politiske uroligheder omkring Rusland, og det har pæn fremgang på fjernmarkeder som Nordamerika og Japan ikke kunnet opveje, fortæller He-Va’s direktør Villy Christiansen.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094