23948sdkhjf

"En perlerække af fejlvurderinger"

Kommentar: De senere år har budt på en perlerække af fejlvurderinger og fejlanalyser af den danske industrisektor.
Lad os begynde med lønnen. For blot et år siden tordnede kloge mennesker ud i offentligheden, at lønnen skal ned i Danmark, hvis fremstillingsindustrien skal have en chance for at overleve i den globale konkurrence. Sådan gik det ikke, men industrien ser trods det manglende nedadgående lønniveau ud til at rejse sig oven på krisen. Faktisk kan man sige, at netop lønnen i Danmark paradoksalt nok ser ud til at kunne betragtes som det lokkemiddel, der skal trække det nødvendige antal kvalificerede mennesker ind til maskinerne i fremtiden.

For der mangler hænder i industrien, både nu og i fremtiden, og det er ikke kun et dansk fænomen. Kig blot mod Tyskland.

Her vil der i følge prognoserne i år 2025 være seks millioner færre mennesker til rådighed på arbejdsmarkedet, end der var i 2010. Det er nok næppe fra Tyskland, vi skal hente den faglærte arbejdskraft til vores maskiner. At maskinerne kører må i sig selv være en overraskelse for en stribe mennesker, som havde dømt Danmark ude i kulden, når det handler om metal, maskin- og industriproduktion. Men de tog fejl, for verden er mere end bare ’laveste pris’. Verden er også høj kvalitet, innovativ tænkning, automation, styring og ikke mindst fleksibilitet. De værdier havde ’de kloge’ glemt at regne med, da de afskrev den danske industriproduktion.

En anden, der tog fejl, var den Christiansborg-politiker, der som optakt til den aktuelle sæson i Folketinget slog fast i jern & Maskinindustrien, at industriens største udfordring lige nu er manglen på arbejdspladser. Det var direkte forkert, problemet er derimod manglende hænder til maskinerne, og behovet skal tælles i tusinder i de kommende år. Så der skal uddannes, og der skal trimmes, og derfor er det også positivt, at DI nu sætter gang i et større analysearbejde af, hvor skoens trykker på praktikpladsområdet. Hvorfor går unge rundt i skolepraktikcentre, når virksomheder har svært ved at finde egnede lærlinge. Og hvorfor uddannes der så få industriteknikere, når der er brug for industriteknikerne derude. Det er på høje tid, at den viden indsamles til brug for den kommende strategi i arbejdet med at rette op på den historiske fejlvurdering af, at vi i Danmark skal overleve som et innovations- og vidensamfund uden egentlig produktion. Den fejlvurdering har kostet elever på de tekniske skoler, og nu betaler industrien og samfundet prisen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.275