Frederikshavn vil i front med ophugning af skibe
Et nyt konsortium vil etablere en specialbygget ”state of the art” facilitet for ophugning af skibe og offshore installationer på Frederikshavn Havn.
På nuværende tidspunkt består konsortiet af Frederikshavn Havn, Litehauz, Vorskla Steel Denmark, Frederikshavn Kommune, Drytank.dk, Aalborg Universitet og Marcod.
- Ophugning og genvinding er en af havnens fire strategiske forretningsområder. Vi ser et stort potentiale i genvindingsområdet og mener, at vi kan skabe de rette betingelser for genvindingsindustrien med den kommende udvidelse af havnen. Vi er meget glade for det nye konsortium, der skal hjælpe havnen med at opfylde visionerne for miljørigtig ophugning og genvinding, siger Mikkel Seedorff Sørensen, administrerende direktør hos Frederikshavn Havn.
Konsortiet består af både offentlige og private virksomheder med erfaring inden for juridiske, miljømæssige og økonomiske aspekter vedrørende ophugning og genvinding.
- Konsortiet er åbent for nye medlemmer, der kan tilføre projektet kompetencer, og som ønsker at arbejde efter samme vision om miljørigtig ophugning af skibe og offshore platforme på havnen i Frederikshavn. Vi mener, at et bredt samarbejde mellem offentlige myndigheder og private virksomheder er den rigtige måde at opnå en moderne specialbygget ophugningsfacilitet i Frederikshavn, udtaler Mikkel Seedorff Sørensen
Ophugning af skibe og offshore installationer er i stigende grad blevet genstand for miljømæssig opmærksomhed, regulering og krav om dokumentation. Internationalt blev IMO’s Hongkong-konvention vedtaget i 2009, men denne er endnu ikke ratificeret. Regionalt har EU udstedt Regulativ 1257/2013 for at gennemføre Hongkong-konventionen, og det betyder, at EU-registrerede skibe skal ophugges i godkendte faciliteter.
EU-regulativet, der tager udgangspunkt i en efterspørgsel på en ophugningskapacitet på 500.000 tons/år, forventes at træde i kraft mellem medio 2017 og ultimo 2018. Konsekvenserne heraf er et stort gab mellem den nuværende ophugningskapacitet og behovet for ophugning i EU.