Klumme: Mangel på industriarbejdere truer fremtiden
Jeg hører det stort set i alle virksomheder. Deres kunder er kommet godt i gang efter krisen, og der er en øget efterspørgsel på dygtige producenter og underleverandører. Vi kan ikke nå mere, er svaret, når jeg spørger. Men hvorfor ansætter de så ikke bare nogle flere mand?
Fordi de ikke findes. Det er næsten ligegyldigt, hvor i landet man kigger hen, så fortæller virksomhederne, at det er svært at skaffe de rigtige og tilstrækkeligt dygtige medarbejdere. Virksomhederne må derfor sige nej tak til ordrer. Og så går de til andre virksomheder i udlandet, som kan levere varen.
Det er jo faktisk lidt vanvittigt. Vi har kunden, kompetencen og produktionsapparatet, men vi mangler medarbejderen til at udføre arbejdet. Og så i øvrigt i et land, hvor vi bruger mange ressourcer på uddannelse. Det svinger virkelig dårligt med, at vi gerne vil have flere virksomheder i gang med eksport og i sidste ende øge Danmarks velfærd.
Det er mennesker, der er en virksomhedens vigtigste ressource. Der er selvfølgelig andre vigtige faktorer – men vi kan se, at det er noget nær umuligt at kompensere for mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er for mange af vores medlemsvirksomheder i Arbejdsgiverne den direkte årsag, hvis de ikke øger deres vækst.
Fagforbundet Dansk Metals ledighed er på landsplan nede på 4 procent og i visse områder helt nede på 2,1 procent. Det er så lavt, at det bliver virkelig svært at finde arbejdskraft indenfor flere af de fag, som er uundværlige for industrien. Eksempelvis metalarbejdere eller industriteknikere. Ifølge Dansk Metal gik 1.627 industriteknikere på pension i 2011-2013. I samme periode blev kun 756 industriteknikere udlært.
Derfor skal vi altså have politikerne til at fokusere meget mere på at få uddannet kvalificeret arbejdskraft til industrien. Det er disse medarbejdere, der skal løfte Danmarks velfærd. Ikke kun fordi at de kan øge Danmarks produktion, men også fordi det netop er dem, der ser de nye muligheder og skaber innovationen. Det som netop er én af vores dyrebareste handelsvarer, når man taler om eksport.
Men innovation og konkurrencefordele er ikke noget, man kan læse sig til. Det er noget, der opstår, når man har fingrene i skidtet – og det er præcis de evner, der er med til at fastholde Danmarks gode rygte. Samtidig gør det os dygtige til at udtænke gode, hurtige og effektive løsninger. Jeg oplever ofte, at vi er kendt for netop det, når jeg taler med udenlandske virksomheder. Men det bliver vi ikke nødvendigvis ved med at være. Mangel på kvalificeret arbejdskraft i vores industrivirksomheder berører derfor ikke kun industrien - det er hele Danmarks problem.
Kilde: Arbejdsgiverne - http://www.arbejdsgiverne.dk