23948sdkhjf

Mere samarbejde skal booste den fynske robotsucces

Robotfirmaer og underleverandører i Odense vil udnytte det lokale økosystem til at møde de fælles udfordringer og gøre byens robot-klynge endnu stærkere.
Store byggeprojekter præger Odenses gadebillede som et håndgribeligt tegn på fornyet energi i den stolte, men mærkede industriby. Den genfundne fremgang afspejler sig i den fynske robotindustri. For robotterne fylder stadig mere i og omkring Odense. De mere end 70 robotfirmaer har cirka 1.800 ansatte, og et stærkt udviklingsmiljø med blandt andet Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi løfter industrien.

Men selvom succeshistorier som Universal Robots viser, hvilket potentiale området rummer, står industrien stadig med store udfordringer. Udfordringer man hele vejen rundt i værdikæden arbejder målrettet på at tage hånd om.

Nyeste skud på stammen er det netop lancerede Odense Robotics. Netværket er startet på kommunalt initiativ og faciliteret af Udvikling Fyn, men de lokale robotvirksomheder er afgørende for, hvad den nye klynge satser på. Det forklarer Mikkel Christoffersen, der er forretningschef for Robot og IT i Udvikling Fyn, til Metal Supply, som har været i Odense for at se nærmere på det fynske roboteventyr.

Virksomhedernes ønsker bestemmer målsætningerne
Input fra virksomhederne har sat mål for, hvordan Odense Robotics skal skabe de bedste rammer for robotbranchen: Man skal hjælpe flere start-ups på vej, tiltrække flere - gerne udenlandske - virksomheder og ikke mindst sikre den nødvendige kvalificerede arbejdskraft til byen.

Hos Gibotech, der er blandt Odense Robotics' medlemmer, er man meget bevidste om at være en del af det odenseanske robot-økosystem. Derfor glæder det direktør Henrik Anker, at den tyngde, som Odense har på området, nu bliver mere synliggjort.

Særligt fremhæver han behovet for, at fokus på at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft nu får en mere fremtrædende plads på den fælles dagsorden. Samtidig hæfter han sig ved den styrke, der ligger i det stigende antal robot-relaterede uddannelser på Syddansk Universitet.

Flere fordele med flere virksomheder
Det kan virke paradoksalt, at eksisterende virksomheder gerne vil have nye, potentielle konkurrenter i form af start-ups og nye firmaer i byen. Men det modsatte er tilfældet - og ganske sigende for den tilgang der lader til at være i den odenseanske robotindustri:

- Start-ups er vigtige for virksomhederne. Blandt andet fordi de fleste kan huske, hvordan det var at stå med udfordringerne som nystartet virksomhed. Samtidig er man meget bevidst om, at man i partnerskaber beriger hinanden, forklarer Mikkel Christoffersen om den ene af Odense Robotics tre kernemål.

Ønsket om flere virksomheder giver også muligheder i forhold til kvalificeret arbejdskraft:

- Flere virksomheder giver medarbejdere flere steder at være og udvikle sig, bakker Henrik Anker op med henvisning til, at robotindustrien dermed bedre kan holde de dygtige medarbejdere i området.

Større fokus på styrkerne
Med øget samarbejde via Odense Robotics skaber man i branchefolkenes optik også grundlag for bedre kendskab - og dermed samarbejde og udvikling - de lokale virksomheder imellem.

Villigheden til at skabe et større og stærkere økosystem viser, hvordan alle led i Odenses robot-værdikæde trækker i samme retning. Industrien styrker ses også i, hvordan lokale robot-virksomheder allerede har været afgørende for at opfylde målene om at tiltrække nye virksomheder.

Da den japanske gigant Fanuc valgte Odense som hjemsted for sit danske datterselskab, spillede Gibotech en ikke ubetydelig rolle via en mangeårig kunderelation og samarbejde med Fanuc.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081