Klumme: Nytænkende samarbejde skal få flere kloge hoveder til industrien
I forrige uge beskrev Lise Daldorph manglen på kvalificerede industrimedarbejdere, der truer landets fremtid. Det er et reelt problem. Men det er også et problem, som kan løses, hvis erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommuner står sammen om opgaven.
I Trekantområdet har vi flere produktionsarbejdspladser end Århus, Odense og København tilsammen, og samtidig har vi en stålsat ambition om også at være Danmarks produktionscentrum i fremtiden.
Problemstillingen omkring manglende industriarbejdere er derfor en udfordring, der er af stor væsentlighed for os. Så stor, at vi ikke har råd til at sidde med hænderne i skødet og vente på, at der kommer en sending højtspecialiseret, faglært arbejdskraft udefra. Vi skal selv uddanne dem.
Derfor er erhvervslivet, kommunerne og uddannelsesinstitutionerne i Trekantområdet gået sammen om at skabe Danish International Manufacturing Academy (DIMA) – et samarbejde med foreløbig 2,6 mio. kr. i ryggen, der skal gøre det lettere for erhvervslivet at udvikle og rekruttere dygtige medarbejdere på alle niveauer.
DIMA skal blandt andet synliggøre overfor de unge og deres forældre, at det at være industriarbejder i dag er en god karrierevej. Alt for mange forbinder stadig produktion med ensformigt og beskidt arbejde. Men i virkeligheden er det et avanceret job, hvor man skal kunne håndtere højteknologiske maskiner. Det er high-end produktion, Danmark skal overleve på i fremtiden.
Men DIMA har også en opgave med at hæve niveauet blandt de medarbejdere, vi allerede har. Vi oplever allerede stor mangel på arbejdskraft, og det tager jo år, inden de unge vi får ind på uddannelserne nu, kan komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor er der behov for, at vi også laver nogle løsninger, der kan afhjælpe problemet lige nu. Der kigger vi på en målrettet opkvalificering af de ufaglærte, som allerede nu er på arbejdsmarkedet.
Og de, der allerede har en uddannelse skal løbende udvikle deres kompetencer. Man skal jo huske på, at uden efteruddannelse bliver vi 20 procent dummere for hvert år.
Hos os er uddannelsesinstitutionerne ikke længere konkurrenter. De står sammen om at skabe den bedste karrierevej indenfor industrien. Erhvervslivet bidrager med input til, hvordan uddannelserne skal skrues sammen, så de bedst muligt matcher det reelle behov, mens virksomheder også har et ansvar for at gøre opmærksom på de muligheder, det giver at arbejde i industrien.
I Trekantområdet er vi ret sikre på, at vi kan løse udfordringerne. Fordi vi gør det i fællesskab.