Præcisionsstøber: Jeg bliver i Danmark
Med godt håndværk og ny teknologi kom danske MT Jæger godt ud af krisen. Præcisionsstøbning af aluminium- og kobberlegeringer er specialet.
4
Billeder
Automatisk formemaskine. Heri lægges kærner. Bemærk de fine overflader. Maskinen kan præstere indtil 150 sandforme i timen. Foto/Manfred Schou.
Virksomheden ligger i Næstved. Årlig omsætning er omkring 20 mio. kr., 75 procent går til eksport, og der er 15-20 medarbejdere.
- Vores styrke er godt håndværk kombineret med ny teknologi, siger Erik Højer Thorsen og peger på en automatisk Disamatic forme- og støbelinje samt et laboratorium, hvor smelten analyseres ved hjælp af spektralanalyse.
- Krisen har raset og medført nationale og internationale strukturændringer. Vi har forstået at klare os, siger Erik Højer Thorsen og henviser til fordele og mangler.
En fordel er, at arbejdet bliver i Danmark.
Masser af arbejde
Der er masser af arbejde, idet mange emner kun kan fremstilles ved støbning. En mangel er, at der ikke længere uddannes folk i støberifaget i Danmark.
- Vi har dygtige udenlandske medarbejdere, men når vore danske medarbejdere om føje år forlader arbejdsmarkedet, må vi ty til udlandet, fortæller Erik Højer Thorsen.
- Sandet køber vi i Tyskland, siger Erik Højer Thorsen og tilføjer, at der stilles særlige krav til støberisand: temperaturbestandigt, ensartet kornstørrelse for at gasserne kan slippe ud samt bindemiddel. Bindemidlet er gult ler, men efter første støbning bliver sandet sort. 95 procent af sandet genbruges, resten går på deponi.
- Råmaterialerne køber vi hos metalgrossister, fortæller Erik Højer Thorsen. De ankommer i blokke i ønsket legering. Prisen fastsættes på metalbørsen i London.
- Maskinbearbejdning af de støbte emner er nødvendig. Hvis kunden ønsker det, bruger vi partnere i Danmark med den rette maskinpark. Man skal kun lave det, som man er god til. Vi er gode til at støbe, siger Erik Højer Thorsen.