Stålkommentar: Effekten af olie og stærk bilindustri
Kina går fra kvantitativ til kvalitativ udvikling. I Europa har bilbranchen det bedste resultat siden 2009.
Her ses specifikt på Norden og Baltikum, som er Tibnors hjemmemarkeder, hvor lande som Danmark, de baltiske lande og Finland stadig mærker eftervirkningerne af finanskrisen. Sidstnævnte mærker ligeledes intern strukturel krise på grund af afhængigheden af det store teleselskab, papirfabrikker og nogle få tunge industribrancher. Dette giver en større skævhed end i Sverige, hvor der er en bredere differentieret industri.
Samtidig er beskæftigelsesniveauet lavere i Finland. Dette fremgår af en fælles svensk-finsk rapport foretaget inden det finske valg i april 2015. Konklusionen fra Swedbank er, at der kommer et økonomisk opsving i Finland i 2015. Dette kommer også til at gavne Danmark på grund af landets stærke konkurrenceevne.
I Norge falder olieinvesteringerne i takt med de lave oliepriser, men generelt er investeringslysten faldende, mener Swedbank. Men en svag krone giver eksportmuligheder. Trods russisk uro har de baltiske lande klaret sig godt, takket være deres stærke hjemmemarkeder.
I rapporter fra april 2015 viser det svenske Konjunkturinstitutet, den såkaldte ”tillidsindikator”, at der endnu en måned er stigning i bygge- og anlægsbranchen. Den er nu betydelig højere end det historiske gennemsnit og meget stærkere end normalt. Konjunkturinstitutet ser et svagere niveau indenfor produktionsvirksomhederne, men det svenske indkøbschefsindex steg i april til 55,7 procent og ligger derfor i vækst.
Øget efterspørgsel efter stål
Stålproducenten ArcelorMittal regner med, at den europæiske stålindustri får medvind blandt andet på grund af den svage euro og de lave oliepriser og vurderer, at der vil komme en øget efterspørgsel efter stål på cirka 2 procent. Dette rapporterer Steel Business Briefing (SBB), som i deres eget Steel Index viser, at en tredjedel af de europæiske virksomheder, som svarede på undersøgelsen, regner med en øget efterspørgsel. World Steel Association selv, forudser vækst på over 2 procent i Europa og vurderer, at der vil blive et forbrug på 1.544 millioner tons stål på verdensplan i 2015.
I Kina ligger vækstprognosen for BNP på 7 procent. Kinas talsmand for Steel Association konstaterer, at Kina går fra kvantitativ til kvalitativ udvikling, og derfor er det uundgåeligt, at økonomien er faldende. Stålanalytikere, som SBB har talt med, tvivler dog på, at stålproduktionen i Kina kommer til at falde i forhold til sidste år. Da blev der produceret 800 millioner ton, hvilket var en lille stigning på trods af faldende efterspørgsel. OECD vurderer, at halvdelen af al overkapacitet indenfor stålfremstilling findes i Kina.
Platts Metals Insight går i en rapport fra maj måned i dybden med emnet om beskyttende tariffer og andre foranstaltninger, som stålproducenter gør brug af for at beskytte sig mod dumping.
- Vi tror, at Kina har nået en fase, som mere ligner markedsmodning og er derfor på udkig efter nye kandidater, som kan øge stålforbruget, siger generaldirektør Edwin Basson, World Steel Associations.
- Ingen kan efterligne den form for vækst, Kina har vist i det sidste årti, men vi har høje forventninger til det sydøstlige Asien og Indien. Her findes den størrelse befolkning og økonomi, som er nødvendig for at påvirke globalt. Vi kigger også mod Mellemøsten og Nordafrika, hvor væksten også har været ganske stor, men det er ikke områder, der er store nok til at påvirke det globale marked. Med tiden må vi kigge på resten af Afrikas potentiale, men vi vil ikke kunne give nogle prognoser for det endnu.
World Steel Association forudser, at der i 2019 vil være cirka 70 procent højovns-baseret stålproduktion, hvilket ikke er nogen signifikant forandring mod mængden i 2014, hvor 73 procent af stålet blev produceret i højovne. Nye stålværker bygges i lande, hvor der ikke findes tilstrækkeligt med skrot eller elektricitet for at fremstille på anden måde, konkluderer Basson til Steel Business Briefing (SBB).
Strategidirektøren for den russiske stålproducent Severstal, Andrey Leptev, skriver på virksomhedens Facebook-side, at efterspørgslen i Rusland ville stige med 25 procent (til over 50 millioner ton), hvis alle importvarer som indeholder stål kunne erstattes med lokalt producerede varer. Endvidere har russerne alle muligheder, nu hvor rublen devalueres, men de er ikke så ivrige, opsummerer Leptev.
Bilsalget stiger i EU
I EU fortsætter bilsalget med at stige, rapporterer ACEA (De europæiske bilproducenters brancheforening). Det er det bedste resultat i april siden 2009. Italien har øget med 24 procent, og derefter kommer Tyskland, Storbritannien og Frankrig.
ArcelorMittal fortæller til SBB, at bilindustrien har overgået sine egne forventninger måned efter måned, og optimismen har smittet af på brancherne hårde hvidevarer og emballage.
Tyske stålværker rapporterer om god ordreindgang, og ifølge The Steel Index per 14. maj 2015 ses en stigning i priserne over de næste tre måneder.
Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk