Tre milloner til flere hænder i industrien
Kampagnen Hands On har fået en bevilling på 3. mio. kr. Målet er flere unge skal industrien som karrierevej.
Og nu bliver samarbejdet om at få de unge til at vælge industrien som karrierevej intensiveret. I hvert fald har fagbevægelsen i form af CO-Industri og arbejdsgiverne repræsenteret af Dansk Industri (DI) bevilget tre millioner kroner til kampagnen Hands On.
Hos Dansk Metal forklarer Per Påskesen bevillingen med, at Hands On er en langsigtet kampagne, der ikke vender udviklingen med et snuptag
- Det er tre år siden, at vi satte det her i gang. Det handler om en adfærdsændring hos de unge og i det hele taget, siger Per Påskesen.
En ændret fortælling
Hos Dansk Industri bakker kommunikationskonsulent Thea Wanning op om, at der ikke er nogen lette løsninger. Og at aktiviteterne i Hands On kan være med til at ændre opfattelsen af industriens uddannelser:
- Vi vil skabe en ny fortælling om, at det er interessant at uddanne sig inden for det område, og at der er uddannelser, der er udfordrende og kræver kompetencer.
Hun peger på, at erhvervsuddannelserne tidligere har haft et lidt negativt skær over sig:
- Det har handlet om, om at hvis man ikke kun gå på gymnasiet, så kan man tage en erhvervsuddannelse. Sådan er det jo ikke, og det billede skal vi have ændret, siger hun.
Per Påskesen fra Dansk Metal peger på, at der er på det seneste er sket et skifte i den offentlige debat omkring produktion herhjemme.
”Man har indset, at vi ikke kan leve af viden alene, men at produktion også er nødvendig for vores samfund,” siger han.
Forpligter sig til lærlinge
Men for at der kan komme flere faglærte uddannede i industrien kræver det, at virksomhederne er villige til at tage lærlinge. Derfor har DI kørt kampagnen ‘Operation Praktikplads’ for at få virksomhederne til at tage flere lærlinge.
Hos arbejdsgiverorganisationen for de små- og mellemstore virksomheder i industrien, Arbejdsgiverne, er man uafhængigt af Hands On også blevet enige om at øge antallet af lærlinge hos medlemsvirksomhederne.
- Vi har på vores seneste generalforsamling vedtaget, at vi vil arbejde mod, at 10 pct. af de ansatte i medlemsvirksomhederne skal være lærlinge. For når vi skriger på flere faglærte kan vi ikke være bekendt, at der ikke er nogen praktikpladser til dem, siger Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne.
Det er frem mod 2020, at Arbejdsgiverne vil forsøge at nå målet.
Hands On-aktiviteterne rundt om i Danmark løber af stablen i efteråret og indtil foråret, hvor de unge skal vælge, hvilken uddannelsesretning, de vil gå.