Mærkedag for særlig svejseuddannelse
AMU-uddannelsen national svejsekoordinator er nu blevet gennemført af 200 kursister.
– I 2012 begyndte vi at kunne mærke følgerne af de nye krav til CE-mærkning i Bygningsreglementet, men allerede i 2010 var vi faktisk begyndt at lave de første kurser til den nationale svejsekoordinator-uddannelse. De små og mellemstore virksomheder skulle pludselig i gang med CE-mærkning, og det krævede, at de havde en svejsekoordinator. Her så vi et uopfyldt behov, og i samarbejde med Industriens Uddannelser forsøgte vi så at opfylde behovet med dette uddannelsesforløb, bakket op af Arbejdsgiverne og Dansk Industri, fortæller Henrik Riise.
I juni 2012 afsluttede de første kursister hele uddannelsen.
Kursister fra hele landet
Uddannelsesforløbet henvender sig til alle, der arbejder med svejsekoordination i stålbranchen. Kursisterne har derfor meget forskellige faglige baggrunde. Svejsere, sjakbajser, værkstedsførere, kvalitetskonsulenter, mestre og virksomhedsejere fra hele landet tiltrækkes af kursusrækken. Eksempelvis har Skandinavisk Industrimontage, Give Stålspær og Welcon sendt medarbejdere af sted.
Faglærer Søren Nielsen underviser på kurserne, som udgør uddannelsen. Han fortæller:
– I øjeblikket har vi to hold a 20 mand, og i april starter næste hold op. Der kommer mange virksomheder, som skal CE-mærke deres produkter i henhold til de tekniske krav til stålkonstruktioner, som DS/EN 1090-serien stiller. Men vi har også mange virksomheder på kursus, som ikke skal leve op til de standarder i Bygningsreglementet, men i stedet møder krav om kvalitetsstyring af svejsearbejdet fra deres kunder. Sådan er det for eksempel i vindmøllebranchen.
Uddannelsen er bygget op af otte moduler, som består af AMU-mål med en samlet varighed på 28 dage. Det tager cirka 10 måneder at gennemføre forløbet.