23948sdkhjf

Polakker roder lige så meget som danskere

Selvom man er Polak, kan man godt rode og komme på AMU-kursus i LEAN (naturligvis med tolk og polsk undervisningsmateriale) for at lære at rydde op!
DAL-BO A/S, som ligger i Randbøl ved Egtved, er specialist i redskaber til jordbearbejdning. De udvikler og producerer et stort sortiment af redskaber til tromling, stubbearbejdning, pakning og såbedstilberedning. Med andre ord jordbearbejdningsredskaber af enhver art, med undtagelse af plove. Virksomheden har 50 medarbejdere indenfor lager og produktion.

I løbet af juni måned har samtlige produktionsmedarbejdere være på to dages LEAN kursus, hvor de har lært at optimere deres arbejdsrutiner -og processer. DAL-BO har ansat 14 polakker, som også har deltaget på kurset. De mestrer hverken dansk eller engelsk, hvorfor en dansk/polsk tolk blev brugt for at overvinde denne barriere.

Kulturelle ligheder og forskelligheder
Polsk kultur angående indlæring og kursusdisciplin ligner den danske kultur meget. Da kurset startede med en præsentation af kursister og lærer, rejste polakkerne sig op og præsenterede sig selv, mens danskerne (på det danske hold) bare blev siddende. Det var den tydeligste forskel. Ellers var alle interesserede og engagerede, og såvel danske som polske kursister deltog i debatten i "kursusrummet", afbrød og stillede spørgsmål.

- AMU SYD afholdt kurset i LEAN hos DAL-BO. Det har mange fordele at holde kurserne ude i virksomhederne. Kursisterne føler sig på hjemmebane, de er ofte stolte af at vise deres arbejdsplads frem, synes det er "fedt" og meget motiverende at nogle "ude fra" interesserer sig for deres arbejdsplads og velbefindende, udtaler Judy Reimer, marketingskoordinator hos AMU SYD.

Større ansvarsfølelse blandt medarbejderne
Åge Almtoft, som er medejer af DAL-BO og ansvarlig for produktionsmedarbejderne, er tilfreds med kurset og ikke mindst udbyttet herfra.

- Vores mål var overordnet at få "mere styr på" produktionen, effektivisere og skabe en større ansvarsfølelse hos medarbejderne. Medarbejderne har taget opgaven til sig 100 %, hvilket vi synes er fantastisk. Vi kan allerede nu mærke, at vore mål med kurset er blevet opfyldt, og der er endog kommet flere sidegevinster til. Blandt andet har kurset skabt en god korpsånd, og medarbejderne er blevet mere sammentømrede med dette "fælles projekt". Pludselig er "surt" oprydningsarbejde blevet ændret til en stolthedsfølelse over at vise deres opryddelige arbejdsplads frem – og de er endda begyndt at ønske forbedringer, som kan gøre det lettere for dem at holde pladsen ryddelig og overskuelig – det kan fx være ny værkstøjsvogn, ny afskærmning osv.

- Vi er generelt gode til at lytte til vore medarbejdere og er meget bevidste om, at det er dem, som ligger inde med de gode idéer og initiativer. De står med fingrene i udfordringerne hver dag. Polakkerne har endda fremkommet med et forslag om at bruge en lørdag på at få hele produktionen ryddet op og "starte på en frisk", hvilket vi naturligvis bakker op om og er glade for, udtaler Åge Almtoft.

- Kurset som AMU SYD har planlægt og gennemført for os er super. Med polsk undervisningsmateriale og tolk til vore medarbejdere fra Polen, er vi kommet rigtig langt, og vi har allerede nu bestilt et opfølgende kursus til alle medarbejdere i efteråret 2008.

Kilde: AMU Syd

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.162