De familieejede maskinproducenter snyder krisen
De mellemstore danske maskinproducenter vinder markedsandele i et faldende marked, mens flere af de største producenter kæmper med store underskud.
Seks ud af otte aktører – hvor fem er familieejede – trodser udviklingen i 2015, som viste et fald på 14 procent i Europa. Det betyder, at aktørerne holder eller har voksende omsætning i den seneste periode. En prognose fra samme sted, den europæiske brancheorganisation CEMA, viser, at branchen forventer et yderligere fald på 11 procent i 2016.
- De første fem måneder af det nuværende regnskabsår er vi vokset med 8-10 procent i forhold til samme periode sidste år, fortæller Heine Christiansen, der er medejer og teknisk direktør hos den familieejede producent He-Va, som har 140 medarbejdere fordelt på to fabrikker på Mors.
Se branchens nøgletal her
Vinder på hurtig levering
Den positive udvikling skal også ses i lyset af, at He-Va voksede ti procent på omsætningen i 2014/15-regnskabet, hvor indtjeningen dog ikke fulgte med.
Heine Christiansen sætter en finger på øget markedsbearbejdning som en del af forklaringen. På He-Vas største markeder, Frankrig, England og Sverige ligger maskinproducenten på en markedsandel på mellem 5-15 procent, og det betyder, at der potentielt er store andele af vinde – selv i et faldende marked.
Derudover giver den tekniske direktør en stor leveringsfleksibilitet som en ordrevindende faktor. He-Va kan levere med kortere tidshorisont end mange af de største globale aktører, og det er en fordel, når forhandlerne i en krisetid ikke vil binde kapital i store lagre.
Vinder tabt omsætning på eksporten
Den østjyske producent Dal-Bo fastholder sin omsætning fra 2014 til 2015. Det er også sket ved først og fremmest en større salgsindsats.
- Det danske marked er ret hårdt ramt, og derfor har vi brugt mange ressourcer på at være mere aktive på eksportmarkederne. Her har vi hentet det, som vi har tabt på omsætningen i Danmark, of det er lykkedes at fastholde både omsætningen og indtjening i 2015, siger administrerende direktør Kaj Pedersen, Dal-Bo, der eksporterer til 35 lande.
- Vi er mere fleksible som en mindre virksomhed, end de store virksomheder er, uddyber han.
En typisk dansk ejerledet maskinproducent er en lille spiller på det globale marked. Men størrelsen giver også fordele, vurderer administrerende direktør hos Bogballe, Nils Jørn Laursen.
- I en ejerledet virksomhed har vi en nærhed, hvor aktionærerne princippet er med i maskinrummet. Jeg tror, at det er noget af det, som gør forskellen. Engagementet fra ledelsens side påvirker kulturen, siger den administrerende direktør hos Bogballe.
Krise kom over natten
Flere af de største aktører har til gengæld fået slået bunden ud af omsætning med dundrende underskud som konsekvens. Oven på en række stærke år ramte sprøjte-producenten Hardi International, der er ejet af en stor fransk koncern, bunden sidste år, hvor omsætningen faldt med 13 procent.
- Vi havde gearet virksomheden efter et marked, som så nogenlunde ud som året før. Og det kom lidt som en tyv om natten for de fleste i vores branche, at markedet så pludseligt faldt. Vi har måttet ændre vores kapacitet til at passe til den faldende omsætning, siger Sten Kjelstrup, administrerende direktør hos Hardi International.
Et halvt år inde i det nye regnskabsår fortæller direktøren dog, at man kan se en forbedring på toplinjen, og prognoserne viser sorte tal på bundlinjen igen.
Også den DLG-ejede Kongskilde ramte en nedgang i omsætning i 2015. Kongskilde kommer først med regnskab i midten af maj, men tilbage i februar udtalte virksomhedens bestyrelsesformand og økonomidirektør i DLG, Kim Balle, til mediet Maskinbladet, at omsætningen dykkede 13 procent til 926 millioner kroner og et underskud på 120 millioner kroner efter skat.