Dansk Metal: Masser af arbejdspladser i F35
Fagforbundet mener, at regeringens indstilling af Lockheed Martins JSF, F35 som fremtidens danske kampfly er det rigtige valg.
- Det vil samlet set bedst være til gavn for dansk erhvervsliv og bidrage til at udvikle fremtidens arbejdspladser, siger formand i Dansk Metal Claus Jensen.
Danmark har siden 1997 deltaget som et partnerland i JSF-projektet, og Danmark har investeret mere end 2 mia. kr. i projektet. Men allerede nu er den investering godt givet ud, da der indtil videre er lagt ordrer for over 2 mia. kr. hos danske virksomheder. Dette har medført et betydeligt antal danske arbejdspladser. Her drejer det sig ikke mindst om produktionsteknologi i kompositmaterialer, der er vanskeligt at håndtere, og som vil give spill-over effekter til andre dele af videns-industrien.
- Virksomheden Terma i Grenaa er et godt eksempel. Her vurderer de selv, at deres involvering i JSF allerede har sikret 300 arbejdspladser på deres fabrik i Grenaa. Terma planlægger at ansætte yderligere 200 personer i de kommende år, alene for at levere til eksisterende kontrakter. Vi har faktisk en ret stor forsvarsindustri her i landet, som vil kunne øge sin vækst betragteligt med valget af F35, siger Claus Jensen.
USA annoncerede i april 2016, at man vil anvende F35 i de amerikanske styrker indtil 2070, hvilket vil give garanti for reservedele og opgraderinger frem til 2070. Det giver danske virksomheder en central plads og gode muligheder i den globale vedligeholdelsesstruktur af kampflyende, hævder Claus Jensen.
- Generelt vil dette indebære et teknologisk løft for danske virksomheder, der udover at gavne konkrete virksomheder i forbindelse med opgaverne også vil give afledte effekter til andre dele af industrien og formentlig et betydeligt antal danske underleverandører, siger formanden.