Stålkommentar: Balance på stålmarkedet i slutningen af 2009
Finanskrisen sætter sine spor i verdensøkonomien. Stålproduktionen globalt steg med 1,1 millioner tons de første otte måneder, men faldt fra og med september.
Stålproduktionen globalt faldt i september sammenlignet med foregående år. Det var første gang i 87 måneder! Stålværkerne fortsætter med at reducere kapacitet, og i oktober lå verdensproduktionen på sit laveste niveau i næsten tre år. Hele perioden januar til oktober indeholder dog fortsat en stigning på 1,1 millioner tons sammenlignet med 2007.
Det europæiske stålmarked er gået ind i en midlertidig periode af ustabilitet og overudbud, som kommer til at fortsætte i det meste af 2009, vurderer Eurofer, de europæiske stålværkers brancheorganisation. Den forudsiger, at forbruget vil falde med 2,3 % i fjerde kvartal 2008 sammenlignet med samme periode året før, og at situationen siden forværres yderligere i første halvår 2009, inden det vender igen i slutningen af året.
EU27 er fortsat verdens største stålimportør, med en indførsel på 20 millioner tons i første halvår 2008, til trods for et fald på 23 %. Sydkorea øgede i stedet med 14 % og er nu verdens næststørste importør. Koreanske Posco Research Institute konstaterer, at stålmarkedet vil afhænge af, hvor tungt finanskrisen, og den aktuelle recession vil være mod vækstlandene, specielt Kina. Deres vurdering er, at der frem til 2010 sker en justering, og at det siden stiger kraftigt igen. Andre iagttagere nedjusterer allerede deres væksttal for hele perioden frem til 2012.
- Vi skal være bevidste om, at stålindustrien er afhængig af investeringer, og det kan tage tid at genskabe et tillidsfuldt klima, hvor man tør satse på nye projekter, konstaterer Stuart Reynolds, chef for Global Steel Consultans, ved en malmkonference i Brasilien.
Finanskrisen påvirker råvaremarkedet
- Efterspørgslen på råvarer er forandret radikalt gennem den finansielle krise, men overudbuddet er nok midlertidigt. Behovet for malm steg med 80 % fra 2000 til nu, og selv om alt tyder på en svækkelse i 2009, så bliver det ingen langvarig situation, vurderer den tyske stålproducent ThyssenKrupp, ved Stahl 2008 konferencen i Düsseldorf. Der konstaterer man også, at en negativ effekt af krisen bliver, at de nye i minebranchen, som har brug for nyinvesteringer, rammes hårdt, samtidig med at de store spillere styrkes. De kilder, Steel Business Briefing citerer, tror ikke, at stålværkerne kan komme igennem med noget større fald på prisen på jernmalm.
Balancegang styrer prisudviklingen
Markedspriserne styres på den ene side af efterspørgslen, som nu er svagere end længe, og på den anden side af de store stålproducenters kraftfulde styrke, når det gælder om at nedsætte produktionen for at få balance i udbuddet. Situationen er derfor svær at bedømme. Fra Sydeuropa kom signaler i starten af december om, at priserne på tyndplader nu begynder at flade ud, samtidig med at prisjusteringer nedad fortsætter i Nordeuropa. Grovplader i både Nord- og Sydeuropa har ligget stille i den første uge af december, fra tidligere at være faldet i pris, men SBB, som følger prisudviklingen dagligt i sit Steel Index, konstaterer, at i en så kort periode går det ikke at vurdere, om dette indebærer et trendbrud.
Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk