23948sdkhjf

Mangel på arbejdskraft er et fælles ansvar

Torsdag den 8. december afholdt Region Nordjylland uddannelseskonference. Her blev det blandt andet debatteret, hvordan vi skaffer tilstrækkeligt med faglært arbejdskraft.

For faktum er, at der i de kommende år går flere arbejdere på pension, end der kommer nye ind.

Med i panelet som repræsentant for industrien var Poul Knudsgaard, der er direktør hos MAN Diesel & Turbo i Frederikshavn. Han har selv udfordringerne inde på livet til daglig.

- I Frederikshavn har MAN Diesel & Turbo 12 metallærlinge, og vi har ikke på det seneste haft problemer med at få kvalificerede ansøgere. Den kneb lidt en overgang, men vi har gjort meget for at skaffe kvalificerede lærlinge, forklarer han.

Uddannelseskoordinator gør en forskel

Netop i Frederikshavn har virksomhederne arbejdet målrettet for at få de unge til at vælge en faguddannelse fremfor for eksempel gymnasiet. Og hemmeligheden er ifølge Poul Knudsgaard, at virksomhederne arbejder tæt sammen i byens maritime klynge.

- I vores maritime netværk har vi et uddannelsesudvalg, hvor en række virksomheder er gået sammen om at ansætte en uddannelseskoordinator. Hun er finansieret af virksomhederne, og vi betaler ud fra, hvor mange lærlinge vi har. Det er så hendes opgave at tage ud på skolerne, tage på karrieremesser, konferencer og så videre og også skabe netværk mellem lærlingene, fortæller Poul Knudsgaard.

Han fortæller, at man både i Esbjerg og på Fyn nu er ved at kopiere den nordjyske ordning. Hjemme i Frederikshavn kan Poul Knudsgaard også konstatere, at uddannelseskoordinatoren er sin løn værd.

- Vi har øget antallet af lærlinge i de virksomheder, der er med, fortæller han.

Virksomheder har også et ansvar

MAN-direktøren er dog ikke i tvivl om, at der stadig kan gøres meget mere – og det gælder hos alle aktører.

- Vi har ansvaret i fællesskab. Vi kan ikke sige os fri fra at have et ansvar i industrien. Under finanskrisen skar vi ned på antallet af lærlinge, og vi har bestemt ikke været gode nok til at fortælle om de spændende job, vi kan tilbyde, og vi har heller ikke været gode nok til at fortælle, at jobbene ikke længere er den karikatur fra gamle dage med beskidte værksteder og så videre, siger Poul Knudsgaard.

- Skolerne har også en rolle, og det har politikerne også. Vi skal samarbejde om det. Politikerne skal måske bruge nogle penge på at klæde vejledere bedre på og opgradere udstyret på skolerne. Man skal også se på, om lærerne har de rette kvalifikationer. Har det prestige nok at være lærer på de tekniske skoler?, spørger Poul Knudsgaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.437