23948sdkhjf

Sønderjysk maskinfabrik smider papiret på porten

OKM har gennemgået et ambitiøst forløb, hvor hele værdikæden er blevet digitaliseret.

Et ønske om at finde ud af, hvor man tjente sine penge, har transformeret metalvirksomheden OKM, Okholms Maskinfabrik. Papirer og følgesedler er erstattet af dataskyer og tablets, og det giver nu et enormt overblik over processerne hos underleverandøren fra Tønder. Resultatet er en langt mere smidig produktion, sparet tid og højere kvalitet.

- Vi er efterhånden blevet fuldstændig digitaliseret, men vi er ikke helt papirløse. Og det bliver vi formentlig heller ikke lige med det samme, fordi vi har nogle sporbarhedskrav til materialerne, siger administrerende direktør Kristian Kvistgaard-Persson, Okholms Maskinfabrik.

Okholms Maskinfabrik ligger i Tønder, er grundlagt i 1973 og producerer værktøjer, prototyper, specialmaskiner, 3D-print og komponenter, hvor seriestørrelserne går lige fra ét enkelte styk til 1,5 millioner styk.

Fik hjælp udefra

Rejsen mod papirløshed startede dog et helt andet sted for godt tre år siden. Groft sagt vidste OKM ikke, om metalbearbejderen tjente sine penge på at producere værktøj eller seriedele. Man kunne bare konstatere, at der var noget på bundlinjen, når året var omme.

- Vi etablerede en arbejdsgruppe, for vi vidste godt, at vi ikke selv kunne komme i mål. Så vi søgte hjælp og fik en ung ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet, og han kom ind med en masse nye ideer, fortæller direktøren og tilføjer, at der kun var én rammebetingelse. Det eksisterende ERP-system Dynamics C5 skulle bevares.

Virksomheden allierede sig også med Alexandra Instituttet i form af en vidensbillet til 80.000 kr., og instituttet producerede en app.

Tønder-virksomheden fandt dog hurtigt ud af, at der skulle være styr på samtlige forretningsgange, inden der kom data i systemet.

- Så vi er blevet gode til at få styr på alt lige fra tilbudsgivning til materialeforbrug og værktøjsforbrug, fortæller Kristian Kvistgaard-Persson om processen.

Tablet er arbejdsværktøjet

Nu er medarbejdernes personlige arbejdsredskab en tablet. Her kan den ansatte se rutekort, maskininstruktioner, arbejdsinstruktioner, kontrolplaner, målerapporter og 3D-tegninger. Her står også, hvem kunden er, hvilken maskine, der skal producere og hvilke varenumre.

Samtidig bliver tiden registreret på to forskellige måder til efterkalkulation. Det sker på medarbejdersiden, som registrerer tidsforbruget på hver enkelt maskine, og på maskinsiden er der etableret interface på alle maskiner, for så snart spindelen kører, sender den data til systemet.

 - Vi ved nu også på hvilke produktgrupper, at vi generer vores dækningsbidrag. Og det er blevet til et strategisk styringsredskab for os. Blot for halvandet år siden ville vi have stoppet med at producere et bestemt produkt, fordi vi havde en mavefornemmelse, der sagde, at det ikke gav nogle penge, fortæller den administrerende direktør, der nu har et helt andet overblik.

Den administrerende direktør har også et meget håndgribeligt bevis på Industri 4.0 om håndleddet.

- Jeg får alt, hvad der hedder stopregistreringer og skrotregistreringer 24 timer i døgnet på mit Applewatch. Så snart det er registreret i systemet, kan jeg se det på mit ur. Så jeg er vældig godt forberedt, når jeg kommer om morgenen, fortæller Kristian Kvistgaard-Persson.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078