Partier løsner uddannelsesloft
Efter voldsomme protester fra både studerende og erhvervsliv, har regeringen, sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti besluttet at løsne uddannelsesloftet, der bremser muligheden for at tage to uddannelser.
Fremover er det muligt at tage mere end én uddannelse på lavere, tilsvarende eller højere niveau end ens nuværende uddannelse, men det kræver, at man først påbegynder den nye uddannelse seks år efter, at det første eksamensbevis er i hus.
- Med den nye aftale giver vi flere muligheder for at skifte spor med en helt ny ordinær uddannelse undervejs i karrieren og i livet. Betingelsen er dog, at man skal ud og prøve sin uddannelse af i nogle år. Man kan ikke bare hoppe rundt fra den ene færdige uddannelse til den anden. Med den nye aftale om en begrænsning i seks år er der en fair balance mellem frihed for den enkelte til at søge livslang læring og hensynet til fællesskabet og vores fælles kasse, udtaler uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
Kritikken fra både studerende og virksomheder har gjort indtryk hos Det Konservative Folkeparti.
- Vi har lyttet til kritikken af aftalen og er glade for, at den nu justeres. Fremover bliver der fleksible forhold for mennesker, der vil uddanne sig mere. Samtidig minder vi folk om, at de skal tage deres uddannelsesvalg seriøst, for de kan ikke bare tage en ny uddannelse lige efter den første, udtaler Brigitte Klintskov Jerkel, uddannelsesordfører for Det Konservative Folkeparti.
Populære ingeniøruddannelser
Der eksisterer positivliste der undtager uddannelser der er særligt efterspurgte på arbejdsmarkedet, og som derfor er undtaget uddannelsesloftet. Og sådan bliver det ved med at være foreløbig.
I dag er der seks ingeniøruddannelser på positivlisten, men hverken softwareteknologi på DTU eller robotteknologiuddannelsen på Syddansk Universitet er dog på listen.
Det skyldes at de to uddannelser ikke har nok år på bagen, til at kunne fremvise ledighedstal for nyuddannede.
Det er netop ledighedstallene der afgør om en uddannelse kan blive undtaget uddannelsesloftet.
Søren Pind har dog tidligere varslet en kulegravning af det problem. Det skriver ing.dk